Muş’ta her geçen gün zorlaşan hayat şartları karşısında vatandaşlar, ekmek ihtiyaçlarını karşılamak için tandıra yöneliyor. Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’ndan (GSMH) en az payı alan ve en fakir il olan Muş’ta dar gelirli aileler, temel gıda maddelerinin başında gelen ekmek ihtiyacını tandırdan karşılıyor. Ekmek ihtiyacının yüzde 90’lık kısmının tandırla giderildiği Muş’ta şehir merkezinde de sık sık tandıra rastlamak mümkün. 150 gram ekmeğin 35 YKr’ye satıldığı kentte yapımı hayli zahmetli olan tandır ekmeğine rağbet gösteren vatandaşlar, tandır ekmeğini ucuz, sağlıklı ve lezzetli olduğu için tercih ettiklerini söyledi.
Ekmeğin kabarması için katkı maddesi kullanmadıklarını ve ateşte pişirildiği için tandır ekmeğinin sağlıklı olduğunu söyleyen Zaide Uçar isimli kadın, “Tandırı ısıtmak için tezek kullanıyoruz. Bu oldukça ucuza mal oluyor. Son dönemlerde un çok zamlandı ama buna rağmen yine de tandır ekmeği daha ucuza mal oluyor. Muş’ta ekmekler çok küçük ve bir ekmekle bir kişi doymuyor bile. 50 kilogram un bize yaklaşık olarak 50 YTL’ye mal oluyor. Unu kendimiz alıp ekmeğimizi tandırda kendimiz pişirince, daha ekonomik oluyor” diye konuştu.
Topkan Haber Ajansı