Muş üzümü piyasada. Muşluların rağbet ettiği ve övündüğü Muş üzümü, tezgahlardaki yerini aldı. Tezgahlarda 2-2,5 liradan satılan Muş üzümüne, Muşlular kadar, Muş’ta yaşayan başka şehirlerden gelen insanlar da rağbet ediyor. Tadına doyum olmayan Muş üzümünü, Ağaçlık Köyünde yaşayan Hasan Dede’de çok seviyor. Hasan Dede, Muş üzümünün ilaç olduğunu, yedikçe yedirdiğini belirterek, bu üzümün kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. Muş üzümünün yetiştirilmesi için, bağcılığın artması gerekiyor. Yöreye ait üzüm cinsi, bağcılığın azalmasıyla birlikte, üretiminde de düşüş oldu. Muş yöresine ait olan “Muş Üzümü”, zamanla bağ alanlarının önemli ölçüde azalmasından dolayı üretiminde düşme kaydediliyor. Muş yöresinde 1800 -1900 yıllarında Sovyetler Birliğinden İlimize getirilerek dikildiği, yörenin iklim şartlarına iyi adapte olduğu, kaliteli ve bol üzüm üretildiği bilinmektedir. Bağcılığın gelişmeye başlaması ile birlikte mahzenlerde toplanan şıralar Fransa’ya ihraç edilerek Dünyaca ünlü bordo şarabı yapımında kullanılmıştır. Muş Ovası Gazetesi
Tadına doyum olmaz
Haber Kategorileri :
072
Eylül 18, 2011 11:42 PM
İlgili Haber Bulunamadı
Ekonomi Haberleri
Eğitim Haberleri
Kültür Sanat Haberleri
Profesyonel internet sitesi için arayın..
- Google Arama Kaydı
- SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
- Türkçe Yönetim Paneli
- Yedekleme Hizmeti