Hava sıcaklığının dün 34 dereceye vardığı kentte vatandaşların sıcaktan korunması için uyarıda bulunan uzmanlar, Hava sıcaklıklarına karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiğini kaydeden uzmanlar, dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ettiler
Yurdun dört bir tarafında etkili olan sıcaklar dün kentte vatandaşları adeta bunalttı. Sıcakların etkili olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında vatandaşlar sıcaklardan etkilenmemek dışarıya çıkmamaya özen gösterdiler.
Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine işaret eden yetkililer, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını kaydettiler. Vücut ısısının normalde terleme dengesinde tutulduğunu ifade eden uzmanlar, ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağını belirttiler.
Yurdun birçok bölgesinde etkili olan hava sıcaklıkları ilimizde de giderek etkisini hissettiriyor. Hava sıcaklıklarına karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiğini kaydeden uzmanlar, dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ettiler.
En yüksek hava sıcaklığı dün şehir merkezinde 34 derece olarak açıklanırken, yarın 34, Pazartesi günü ise 35 derece olacağı bildirildi.
Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine işaret eden yetkililer, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını kaydettiler. Vücut ısısının normalde terleme dengesinde tutulduğunu ifade eden uzmanlar, ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağını belirttiler.
İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre sıcaklarda alınması gereken tedbirler ve aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar şu şekilde sınıflandırıldı: “Dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, hamileler, aşırı kilolular, kronik hastalığı şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları bulunanlar”
Aşırı sıcaktan korunma için bir dizi tedbir alınması gerektiğini belirten İl Sağlık
Müdürlüğü, “Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Yoğun fizik aktivite Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Bebek, çocuk, engelliler kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan
besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” olarak açıklandı. Muş`un Sesi Gazetesi