Muşlu ev hanımları, kurdukları kazanlarda lahana haşlayarak bidonlara doldurup kış mevsimi süresince tüketmek üzere hazırlıyorlar. Lahana sezonu olması sebebiyle birçok evin önünde kurulan kazanlar, kış telaşı ve hazırlığını yansıtan güzel görüntüler oluşturuyor
Muşta kış mevsiminde tüketilmek için lahana salamurası yapan kadınlar kurdukları kazanlarda lahana haşlayarak ilginç görüntüler oluşturuyorlar.
Muşta yaklaşık 6 ay süren kış mevsiminde tüketilmek üzere evlerde kışlık lahana salamurası ve lahana turşusu yapımı sürüyor. Kış mevsiminde lahana dolması başta olmak üzere çeşitli yemeklerin ana malzemesi olan lahanayı kış mevsimi için hazırlayan kadınlar, kurdukları kazanlarda lahana haşlıyorlar. Haşladıkları kilolarca lahanayı tuzlayıp bidonlara dolduran ve serin bir yerde kış mevsimi süresince muhafaza eden ev hanımları, uzun geçen kış mevsiminde tüketmek için kazanlarda lahana haşlamanın zahmetli olmasına rağmen zevkli olduğunu söylediler.
Kışlık yakacak kadar yiyeceklerin de önemli olduğunu belirten ev hanımları, özellikle lahanadan birçok yemek yaptıklarını belirttiler.
Saray Mahallesinde yaşayan ve kurduğu büyük kazanda lahana haşlayarak kış hazırlığını yapan Şerife Çelik, yaptığı açıklamada, özellikle kış aylarında lahanayı çok fazla tükettiklerini söyledi.
Çelik, şöyle konuştu: Muş’un meşhur yemeği olan çorti ve lahana salamurası yapmak için tarlalardan ve marketlerden aldığımız lahanaları cadde ve ara sokaklarda kurduğumuz büyük kazanlarla haşlıyoruz. Çünkü kışın lahanadan çok çeşit yemek yapıyoruz. Çorti için lahanaları küçük küçük doğruyoruz. Bunu kışın yemeklerde kullanıyoruz. Bu şekilde hazırladığımız lahanaları bidonlara koyarak kış boyunca tüketiyoruz.
Muş Manşet Gazetesi