Varto ilçesinde kışlık erzak hazırlığı yapan vatandaşlar, kendi imkanları ile büyük taş parçasının içinde oyulmuş çukurda dövdükleri buğdaydan bulgur yapıyorlar.
Akçatepe köyü sakinleri tarladan biçtikleri buğdayları yıkayıp kuruttuktan sonra kaya parçası içinde oyulmuş çukurun içinde ağaç tokmaklarla döverek öğüterek bulgur yapıyorlar.
Makine olmadığı için ilkel yollarla buğdayı öğüttüklerini belirten Akçatepe köyü sakinlerinden Fatma Turan, 70 yaşında olduğunu ve bu güne kadar hep böyle bulgur elde ettiklerini söyledi.
Turan, “Ben kendimi bildim bileli buğdayı tarladan topladıktan sonra yıkıyoruz ve kazanların içinde kaynattıktan sonra kurutuyoruz. Güneşte bir kaç gün kalarak kuruyan buğdayı oluklu taşta dövmeye başlıyoruz. Ağaç tokmaklarla ve insan gücüyle dövülen buğdayı, bulgur kıvamına gelene kadar öğütüyoruz” dedi.
Köylerinde kışlık bulgur ihtiyacını ilkel yollarla temin ettiklerini belirten Ayhan Tiryaki ise yaptığı açıklamada, imkanları olmadığı için teknolojiden faydalanamadıklarını söyledi. Muş`un Sesi Gazetesi