Her yıl düzenli olarak eğitimleri ile birlikte faaliyetlerini gerçekleştiren Muş Dağcılık Doğa Sporları ve Kurtarma Kulübü (Mudosk) 2008 yılı il faaliyetlerine tarihi Haspet Kalesi yürüyüşü ile başladı. Mudosk’ un düzenlemiş olduğu faaliyete yaklaşık 40 kişilik bir grup katıldı.
Muş Dağcılık Doğa Sporları ve Kurtarma Kulübü’nün (Mudosk) düzenlediği Haspet Kalesi Tırmanışı Pazar günü gerçekleştirildi. Bu yıl ilk defa düzenlenen tırmanışa 40 dağcı katıldı. Mudosk Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çağlayan, yaptığı açıklamasında her hafta düzenli şekilde ekipler tarafından gerek merkezde gerekse şehir dışında turizm amaçlı gezilerin düzenleneceğini söyledi. Çağlayan, “Mudosk olarak her yıl düzenli olarak eğitim kamplarına sporcu gönderiyoruz. Bununla birlikte diğer illerden gelen dağcı kulüplerinin, Muş dağlarına çıkararak faaliyetlerine devam etmesine, 2008 yılı il faaliyetlerinde ise daha farklı etkinlikle start devam edeceğiz” diye konuştu.
Bundan böyle her hafta ekiplerimiz şehre yakın yerlerde teraking amaçlı faaliyetler, şehir dışında ise turizm amaçlı geziler düzenleyecektir. Pazar günü Mudosk’un 2008 yılı il faaliyet ilk yürüyüşü olan Haspet Kalesi gezisini düzenledik. Muş’un Güney doğu tarafında bulunan tarihi Haspet kalesine düzenlenen yürüyüş ücretsiz olup isteyen herkes katılabildi” dedi. Düzenlenen yürüyüşe, Türkiye Dağcılık Federasyonu Eğitimlerini alan Mudosk Mali sekreteri Ercüment Samet Vurar (M.B) ve Mudosk Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Özmen eşlik etti.
Yapılan yürüyüşün halka açık olduğunu bu nedenle eğitimli sporcular tarafından kontrol altında gerçekleştiğini” belirtti.
Muş’un güneyindeki Kızıl Ziyaret Dağının doğu uzantısında, yamaçta olan surları ve iki kulesi kısmen ayakta bulunan Haspet Kalesi yürüyüşünü halka açık şekilde yapan Mudosk, yürüyüşle birlikte köklü bir tarihi geçmişi olan Haspet Kalesi ile buluşturdu. Muş merkezden çıplak gözle görünen Haspet Kalesi yürüyüşü bir çok kişinin katılımını ile gerçekleştirildi. Çağlayan, “Mudosk’un 2008 yılı il faaliyetinde yer alan Haspet Kalesi yürüyüşü gezisine katılanların tarihi köklü olan Haspet Kalesi ile tanışma şansını yakalamış olduklarını kaydetti. Muş’un önemli tarihi kalelerinden olan Haspet Kalesi kesin tarihi bilinmemekle birlikte, yapıda kullanılan malzeme ve sanat yapısı itibari ile Horasan harcı ile imar edilmiş ovaya hâkim karakol konumunda kendini göstermektedir. Kendi tarihi yerlerimizi tarihi eserlerimizi en azından bilmemiz gerekiyor diyen Çağlayan, “Haspet Kalesinin tarihinin bilindiği üzere, bir rivayete göre Büyük İskender Mısır’ı fethe giderken kendine bağlı Komutan Beatlis’e (Bitlis) geri döndüğünde geri alamayacağı kudrette bir kale yapmasını istemiş. Emri alan Komutan Beatlis, Büyük İskender’in Mısır’dan Dönüşüne kadar Bitlis Kalesini yapmış ve Büyük İskender’i emri doğrultusunda Muş Ovasına püskürtmüştür. Bu tarihi kalenin, tarihi bilgisiyle birlikte kendisini görme şansı ve bire bir o yapıya şahit olmak çok güzel bir olaydır” diye konuştu. Geziye katılan tüm vatandaşlarımıza güzel bir gün geçirebildiysek ne mutlu bize, katılan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.