Türkiye Dağcılık Federasyonu Dağ Kayağı Eğitim Faaliyetlerini 18-25 Ocak tarihleri arasında ilimizde sürdürecek. Çağlayan Muş’ta yapılacak olan faaliyetlere yaklaşık 50 kişilik bir kafilenin katılacağını söyledi.
Türkiye Dağcılık Federasyonunun 2008 yılı faaliyet programında yer alan dağ kayağı eğitim faaliyetleri 18-25 Ocak 2008 tarihlerin de Muş’ta yapılacak. 2006 yılında da ilimizde gerçekleştiren faaliyete 32 sporcu katılmıştı. TDF’nin 2008 yılının ilk faaliyetini de ilimizde gerçekleştirmesi ilimiz için de büyük bir gurur kaynağı olacaktır. Yaz ve kış eğitimlerini ülkemizin çeşitli bölgelerinde gerçekleştiren dağcıların, dağ kayağı faaliyetine 45 sporcunun yanı sıra TDF Başkanı Öğretim Görevlisi Alaattin Karaca, TDF Başkan Yardımcısı GATA Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okay Vural TDF idarecileri katılacaktır.
TDF Basın ve Mali Kurul Üyesi, Mehmet ÇAĞLAYAN konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi: Birçok il, turizm tanıtımı için festivaller hazırlayıp projeler yaparken, 2 günlük festival için büyük paralar harcarken, ilin tanıtımı sadece kendi içinde bir tanıtım oluyor. Oysa bizler Muş tanıtımını, festivallerde harcanan paraların tümünü bir araya getirseler bizim tanıttığımız kadar Muş’u tanıtmıyorlar. Tanıttıklarına da inanmıyorum. Örneğin; 2005 Yılında Muş Andok dağına tırmanış yapılmış ve il kasasından bir tek lira harcanmamıştır. 50 sporcu 3 gün ilimizde kalmıştır.
2006 Yılında 32 sporcu ve idareci Türkiye Dağcılık Federasyonu Dağ kayağı faaliyeti sonucu 8 gün ilimizde kalmışlardır, il bütçesinden tek lira kullanılmamıştır.
Bir çok internet sitesinde Muş’u tanıttıklarını söyleyen Çağlayan, www.mus.gen.tr/ yöneticisi ve sahibi Mahmut Sönmez’in MUDOSK kurucularından olduğunu, halen MUDOSK denetleme kurulu başkanlığını yaptığını, yine Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Özcan Yetkiner’in MUDOSK başkan yardımcı olduğunu ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Organizasyon Kurul Üyesi olan Kızılay Muş Şube Başkanı Cengiz Koç’un da Muş’un tanıtımı için gösterdikleri çabalar ve sağladıkları katkılar şüphesiz ki tartışılamaz. Önümüzde kış mevsimi var birçok vatandaşımızı dağda çığda, hastalık halinde kurtaracak Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu’nun en eğitimli ekiplerinin kendileri olduğunu bunu da bir çok arama kurtarma ve deprem ispat ettiklerini” dile getirdi. Google arama motorunda MUDOSK tıklandığında 20300 sayfa karşımıza çıkar bu bizim Muş’u tanıtım çalışmalarımızın göstergesidir. Gençlik Spor Müdürü Selim KELEŞ ve Sivil Savunma Müdürü Abdurrahim Dayan’a ve faliyet te tüm yemekleri karşılayacak olan Aslanbaş Hazır Yemek Ltd.Şti.’ne katkılarından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum, bizleri takip etmek isteyen spor severler aşağıdaki internet sitelerine girebilirler”dedi.
www.tdf.org.tr www.mus.gen.tr www.mudosk.com TDF Organizsayon Kurulu Üyesi ve Kızılay Muş Şube Başkanı Cengiz Koç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Dağcılık Federasyon faaliyetleri ilimiz de sürecek. Zaten MUDOSK kulübüyle Kızılay 2008 yılında ve gelecek yıllarda birçok projeye ortak imza atacaklardır” açıklamasını yaptı.
TDF Başkanı Alaattin KARACA Açıklamasında “Dağcılar tur kayağı ile tırmanma tekniklerini öğrenerek tur kayağı nedir diye soracak olursanız. Diğer bir adı ile dağ kayağı. Dağcıların kullandığı bir teknik ve dağcıların kullandığı bir malzeme. Kayak takımları kayaklardan biraz daha farklı. Özellikle bağlama sistemleri farklı. Yokuş yukarı kış sporunda tırmanış yaparken, bağlama sistemi rahatlıkça sizi atmaya uygun dizayn edilmiş. Yokuş yukarı altına fok derisi diye adlandırdığımız suni bir deri bağlanıp geriye doğru kaymayan ve karda batmayan özelliklere sahiptir” dedi.
Karaca, “Bunlar ile hızlı bir şekilde tırmanabilirler. Daha sonrada fok derilerini çıkararak yukarıdan aşağıya doğru hızlı bir şekilde, temiz bir karda iniş yapabilerek, aşağı inmekteler. Kaya tırmanışı gerektiğinde, kayaklar çıkartılıp çantalara bırakıldıktan sonra, hedefe doğru ulaşılmaktadır. Ayrıca yine buz tırmanışı gerektiğinde de kayaklar çıkartılıp eğitim çalışmalarına devam edilmektedir. Ya da kayak takımlarının altına krampon yerleştirilerek doruğa ulaşılır. Bu sistem dünyada çok yaygın. Ülkemizde Türkiye Dağcılık Federasyonun birkaç yıldır başlattığı bir faaliyet, branş. Ancak dünyada şimdi bunun yarışmaları yapılıyor. Gelecek yıllarda da ülkemizde de yarışların düzenlenmesi için gayret gösteriyoruz. Bunun içinde alt yapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar ile Dünya Dağcılar Birliğinin Dağ komisyonundan gelecek olan görevliler ile burada çalışan arkadaşlarımıza hakemlik ve yarışma organizasyonu ile ilgili görevler verilecek. Biz ülkemizde bu yarışmayı başlatacağız ve Dünya Şampiyonası, Türkiye Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası gibi müsabakalarda da ev sahipliği yapmayı düşünüyoruz.” dedi. Muşun Sesi Gazetesi
NULL