Skip to main content

Türkoğlu’ndan zatürre bilgilendirmesi

Muş Haber Fotoğrafı

Halk Sağlığı Müdürü Serdal Türkoğlu, zatürre haftası nedeniyle bilgilendirmede bulundu. Muş Halk Sağlığı Müdürü Serdal Türkoğlu; çocukların sağlıklı olabilmeleri ve zatürre gibi tedavisi mümkün hastalıklardan dolayı kaybedilmemeleri için atılacak en önemli adımın, anne ve babalar ile genel olarak tüm toplumun bilgilendirilmesini sağlamak olduğunu bildirdi.

Türkoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, beş yaş altı çocuklarda zatürreye bağlı ölümleri azaltmak, erken teşhis ve uygun tedaviyi sağlamak, gereksiz antibiyotik kullanımını önleyerek, bebek ve çocuklara yönelik koruyucu yöntemleri geliştirmek amacı ile her yıl 21-28 Kasım tarihinin, Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası olarak belirlendiğini belirtti. Kış mevsiminde artış gösteren zatürre, bir veya birkaç akciğer lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan, daha çok küçük çocuklarda, ileri yaştakilerde ve kronik bir hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyreden ve bazen ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır.

Bu hastalıkta akciğerlerde bulunan hava kesecikleri iltihabi bir sıvıyla dolar. Akciğerlerin görevi olan oksijen alış veriş fonksiyonu bozulur ve bu nedenle kanda oksijen düzeyi azalır. Hastalık sağlıklı kişilere bir iki metrelik mesafelerden öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla bulaşır.

Hastalık, yüksek ateş, titreme, sarı veya yeşil renkte balgam çıkarma, pas renginde olan koyu kırmızımsı kıvamlı balgam, göğüs ağrısı, kuru ve hırıltılı öksürük, soluk alındığı zaman sırta çivi batırılıyormuş gibi ağrı hissi, şiddetli baş ağrısı, şiddetli bir titremenin ardından ateş yükselmesi, yorgunluk, önde meme bölgesi ve arkada ise kürek kemiğinin ucunda duyulan ağrı, solunum hareketleri ve öksürüğe bağlı olarak şiddetlenen göğüs ağrısı, kas ağrısı, iştah azalması, dalgınlık, algılama bozuklukları, dudaklarda oluşan uçuklar, halsizlik, aşırı susama, hızlı solunum, bayılacak gibi olma, baş dönmesi, yüzde şişme, boğaz ağrısı ve yan ağrısı şeklinde belirtiler gösterir dedi. Türkoğlu, akut solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ailelere önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti: Özellikle bebeklerin ve çocukların bulunduğu ortamların havası uygun sıcaklıkta, nemli ve temiz olmalıdır. Bebek ve çocukların yanında sigara içilmemeli, odaları sık sık havalandırılmalıdır. Ateşi, öksürüğü, solunum güçlüğü, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kulağında sorunları olan bebek ve çocuklar mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Bebek ve çocuklara doktor kontrolü dışında ilaç kullanılmamalı ve ilaçlar doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Bebek ve çocuklarımız herhangi bir yakınması olmadan da düzenli sağlık kontrollerine götürülmelidir dedi.

Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanması ve ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri gerektiğine dikkati çeken Türkoğlu, sözlerine şöyle devam etti: 6. aydan sonra ek gıdalara başlanarak anne sütü ile beslemeye 2 yaşa kadar devam edilmelidir. Hastalık sırasında çocukların beslenmesine özen gösterilmeli, eğer çocuk anne sütüyle besleniyorsa daha sık emzirilmelidir. Hastalıktan sonra çocuk, bir hafta boyunca fazladan bir öğün ile beslenmeli ve bu fazla öğün çocuk normal kilosuna ulaşıncaya kadar sürdürülmelidir.

Solunum yolu enfeksiyonu olan çocuk, özellikle ateşli olduğunda normalden çok sıvı kaybedebilir. Bu nedenle çocuğa her zamankinden çok sıvı verilmelidir. Bebek ve çocukların zamanında ve düzenli aşılanmaları sağlanarak, aşı ile önlenebilir bazı hastalıklardan (kızamık, boğmaca gibi) korunmaları sağlanmalıdır. Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde bu aşılar ücretsiz olarak yapılmaktadır. Pnömokok aşıları da aşı programına eklenmiştir. Çocuklarımızın sağlıklı olabilmeleri ve zatürre gibi tedavisi mümkün hastalıklardan dolayı kaybedilmemeleri için atılacak en önemli adım anne ve babalar ile genel olarak tüm toplumun bilgilendirilmesini sağlamaktır dedi.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Köy Okulu Boyama Etkinliği Gerçekleştirildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Turna Sosyal Gelişim Topluluğu, “Bir Hayal Bir…

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Kültür Sanat Haberleri

1071 Halk Oyunları Spor Kulübü Miniklerde Türkiye Şampiyonasına Hazırlanıyor

Muş’u Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Kulüpler Arası Grup Birinciliği müsabakalarında başarıyla temsil…

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım