Erdoğan: “Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur” dedi. Kan bağışının önemine dikkat çekildi. Kan bağışında bulunmanın önemine değinen Kızılay Kan Merkezi Doktorlarından İnan Erdoğan, “Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur” dedi.
Kan bağışında bulunmanın hastanın hayatta kalabilmesi bakımından son derece önemli bir nokta olduğuna dikkat çeken Kızılay Kan Merkezi Doktorlarından İnan Erdoğan, kan bağışında bulunan kişinin kalp krizi ihtimalini yüzde 90’a varan ölçüde azaldığını, baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların önüne geçtiğini açıkladı. Düzenli kan bağışında bulunanların, sadece yakınına gerek olduğunda kan bağışında bulunanlara oranla hastalık bulaştırma riskinin 6 kat daha az olduğunu ifade eden Kızılay Kan Merkezi Gönüllü Doktoru İnan Erdoğan, “sürekli kan bağışlayanlara düzenli beslenme önerilerinde bulunulduğu için kanlarındaki hastalık riskleri de azalıyor. Çünkü bazı virüsler ilk tahlillerde ortaya çıkmıyor, düzenli kan verenler ise hepatit ve diğer virüslere karşı sürekli kontrolden geçiyorlar ve bu risk neredeyse sıfıra iniyor. Bu nedenle kan bağışı düzenli yapılmalı, yakın, eş dost ile sınırlı kalmamalı” dedi.
Kızılay Kan Merkezi Doktorlarından İnan Erdoğan, kanın üretilemeyen bir doku olduğunu ve sadece sağlıklı bağışçılardan sağlanabildiğini söylerken, kan bağışında bulunmak isteyenleri belirli testlere tabi tuttuklarını belirterek “Eğer kan bağışında bulunmak isteyen bir kişi yaptığımız testleri geçerse vücuduna uygun miktarda kan alıp, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Ancak halkın büyük çoğunluğu bu konuda ne yazık ki duyarsız davranıyor. Oysa bağışlanacak kanın, bir hayatı kurtaracağı unutulmamalıdır” diye konuştu.
Dr. Erdoğan kan bağışı ile ilgili olarak şu bilgileri kaydetti.
Kan bağışı, kalp krizi ihtimalini yüzde 90’a varan ölçüde azaltıyor, baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon ve yorgunluk gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor. Yani kan bağışında bulunmak bir hastanın hayatını kurtarırken, vericiye de sınırsız yarar sağlar. Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS,Hepatit B , Hepatit C , Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır
Kan bağışı yaptığınızda sadece ihtiyacı olan insanın sağlığına kavuşmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kendi sağlığınız için de olumlu bir şey yapmış olursunuz. İşte kan bağışı sonrasında sağlığınızdaki olumlu değişiklerden en önemlileri şunlardır:
Kan hücreleriniz yenilenir.
Kan yapan organlarınız daha sık çalışır hale gelir.
Sosyal sorumluluk ve ait olma hissini geliştirerek ruhsal olarak da rahatlarsınız.
Genç hücreler dolaşıma katıldığı için, bağışıklık sistemi aktivitesi değişir.
Kanınızdaki yüksek yağ oranı düşebilir.
Kalp krizi ihtimalini %90 oranında azalttığı ifade edilmektedir.
Her kan bağışladığınızda, kan sayımı ve kanla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testine tabi olursunuz.
Kimler kan bağışı yapabilir?
Aşağıda sıralanan maddelere eğer uygunsanız, siz de rahatlıkla bir kan merkezine gidip ihtiyacı olanlara kan bağışında bulunabilirsiniz.
Yaşı 18-65 arasında olanlar.
Ağırlığı 50 kg üzerinde olanlar.
Önemli bir sağlık sorunu olmayan, hemoglobin düzeyi normal olanlar.
Kan merkezine kan vermek için geldiğinde yapılan muayenede sağlığı uygun olduğu tespit edilen herkes kan bağışında bulunabilir.
Kimler kan bağışında bulunmamalı?
Bazı nedenler de sizin kan vermenize engel olabilir. Eğer aşağıda sıralanan durumlardan herhangi biri sizde varsa, kan vermek için biraz beklemeniz gerekiyor.
Muayenede 37,5 dereceden fazla vücut ısısı olanlar.
Nabız atış sayısı dakikada 50 den az, 100 den fazla olanlar.
Damardan uyuşturucu bağımlılığı olanlar.
Pıhtılaşma faktör konsantresi ile tedavi olanlar.
Son 24 saatte aşırı miktarda alkol alanlar.
Cinsel yolla bulaşmış bir hastalık geçirenler ve geçirme riski yüksek cinsel tercihlerde bulunanlar.
Soğuk algınlığı geçirenler şikayetlerinin kesilmesinden 3 gün sonra kan bağışı yapabilirler.
Son 12 ay içinde; bulaşıcı sarılığı olan biri ile yakın teması olanlar.
Organ veya doku nakli yapılanlar.
Akupunktur, dövme, cildinizin herhangi bir yerini deldirme (kulak deldirme gibi) işlemi yaptıranlar.
Son 3 yıl içinde sıtma hastalığı geçirenler kan veremezler.
Sıtma hastalığının salgın olarak bulunduğu coğrafi bölgelerde 6 aydan fazla kalanlar, 2 yıl süre ile; 6 aydan az kalanlar ise 12 ay kan bağışında bulunamazlar.
Kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka kan verdiğiniz merkezdeki doktora iletin.
Kalp krizi geçiren bir kişi kan veremez. Muş Ovası Gazetesi