Isınma amaçlı olarak kullanılan yakacakların kentte yarattığı hava kirliliğinin sağlığı ciddi boyutta tehdit ettiğini ifade eden uzmanlar, “Sağlığı tehdit eden hava kirliliğine karşı vatandaşlar duyarlı olmadırlar. Kalitesiz yakıt kullanımı hava kirliliğine büyük ölçüde etkendir” diyerek uyarıda bulundular
Hava sıcaklıklarını azalması ile birlikte ısınma amaçlı olarak kullanılan yakacaklar kentte hava kirliliğine neden oluyor. Özel ve resmi binaların bacalarından yükselen hava kirliliği sağlığı tehdit ediyor.
Isınma amaçlı olarak kullanılan yakacakların kentte hava kirliliğine yol açtığı gözlendi. Uzmanlar astım, burun ve boğaz hastası olanların dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunuyorlar. Yaklaşık 6 ay süren kış mevsiminde hava kirliliğinin önlenmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini kaydeden vatandaşlar, “kış başlamadan hava kirliliği başladı” diyerek tepkilerini belirttiler.
İnsan sağlığını yakından ilgilendiren ve tehdit eden hava kirliliğine karşı uzmanlar uyarılarda bulunarak, özellikle astım, burun, boğaz ve mide hastalıkları gibi solunum yolu ile ilgili hastalıklara belirli ölçüde etki ettiğini vurguladılar. Hava sıcaklıklarının azalması ile özel ve resmi binaların ısınması için kullanılan yakacakların hava kirliliği yaratması vatandaşları tedirgin ediyor.
Artan hava kirliliği sağlığı da ciddi manada tehdit ediyor. Uzmanlar vatandaşların daha dikkatli olmaları için uyarılarda bulundu. Kış mevsiminde ısınma amacı ile kullanılan yakacakların hava kirliliğine sebebiyet verdiğini belirten uzmanlar, vatandaşları kalitesiz yakıt kullanmaması konusunda uyarılarda bulundular.
Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte başlayan hava kirliğinde ev ve işyerleri bacalarından çıkan dumanların yol açtığını kaydeden uzmanlar, yakıt konusunda vatandaşların duyarlı olması gerektiğini söylediler.
Kalorifer ve soba bacalarından çıkan dumanlar, hava kirliliğine sebebiyet veriyor. Havaların soğumaya başlamasından sonra kaloriferleri yakmaya başlayan binaların bacalarından yükselen kirli dumanlar hava kirliliğinin ne denli olduğunu gözler önüne serdi. Gündüz ortası bacalardan yükselen siyah dumanlar, Ana cadde ve çevresinde ciddi anlamda hissedilirken, rahatsızlık sebebi verdiği bir kez daha tescillenmiş oldu. Binalardan yükselen dumanların kış mevsiminde havanın büyük ölçüde kirlenme nedeni olduğunu vurgulayan ve bu hususta bilgi veren uzmanlar, kaçak kömür konusunda vatandaşlardan da hassas olmalarını, ucuz diye kükürt oranı yüksek, kalorisi düşük kömürleri satın almamalarını istediler.
Yetkili kuruluşların kış mevsiminde daha duyarlı hareket etmeleri ve bacalara filtre takılması konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, “Kış mevsiminde hava kirliliği ölçümleri yaz mevsimine göre oldukça yüksek çıkıyor. Muş’ta sanayi kuruluşlarının olmaması ve açık bir arazi yapısının olması sebebiyle kirli havanın çok etkili olmadığı gözlenmektedir. Ama kış mevsiminde hava kirliliği oranı yaza göre artıyor. Sağlığı tehdit eden hava kirliliğine karşı vatandaşlar duyarlı olmadırlar. Kalitesiz yakıt kullanımı hava kirliliğine büyük ölçüde etkendir” diye konuştular.
HAVA KİRLİLİĞİNİN ZARARLARI
Hava kirliliğinin zararlı etkileri hakkında bilgi veren ve vatandaşların dikkatli olması gerektiğini kaydeden uzmanlar, “Hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere görüş mesafesi, materyaller, bitkiler ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Katı yakıtlar ve akaryakıt gibi karbonlu maddelerin tam yanmamasından meydana gelen katı ve sıvı parçacıkların bir gaz karışımı olan duman, hava kirliliğinin bir çeşididir ve görüş uzaklığını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Hava kirliliğinin, sanatsal ve mimari yapılar üzerinde tahrip edici ve bozucu etkisi vardır. Bitkiler üzerinde ise öldürücü ve büyümelerini engelleyici olabilmektedir. Bu nedenle hava kirliliği hem canlıların sağlığı açısından, hem de ekonomik yönden zarar vericidir. Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri, atmosferde yüksek miktardaki zararlı maddelerin solunması sonucu ortaya çıkar. İnsanların sağlıklı ve rahat yaşayabilmesi için teneffüs edilen havanın mutlaka temiz olması gerekir. Havanın doğal yapısını bozan ve kirleten maddelerin başka bir deyişle kirli havanın solunması, özellikle akciğer dokularını tahrip edici ve öldürücü olabilmektedir. Solunum yolu ile alınan hava içerisindeki parçacıklar ve duman, teneffüs esnasında yutulur ve akciğerlere kadar ulaşır. Solunum sisteminin derinliklerinde depolanan bu parçacıklar, akciğer kanserlerine kadar varan hasarlar yapabilmektedir. Diğer taraftan kömür ve diğer yakıtların yanmasından oluşan duman ve isin astım, çeşitli burun ve boğaz hastalıkları hatta mide hastalıkları gibi özellikle solunum yolları ile ilgili hastalıklara belirli ölçüde sebep olabileceği öne sürülmektedir. Şiddetli hava kirliliğine maruz kalınması durumunda, bunun insan sağlığına olan etkisi ile hava kirliliğinin düşük miktarlarına, uzun zaman maruz kalmanın etkileri farklı olmaktadır” dediler.
Muş`un Sesi Gazetesi