Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ramazan ayında et tüketiminin artması münasebetiyle, vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak alınması gereken tedbirleri açıkladı.
Konu ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yazılı olarak yapılan basın açıklamasında, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte ilimizde et tüketiminin ve dolayısıyla hayvan kesiminin artmasına paralel olarak halkımızın sağlıklı et tüketmesinin önemi önceki aylara oranla daha da önem kazanmıştır. Bu nedenle halkımızın sağlıklı ve dengeli beslenmesi yönünden en önemli besin kaynağı olan eti, kaçak kesim yerlerinde kesilerek halka arz edilen yerlerden değil de, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri tarafından ruhsatlandırılan kesim yerlerinden kesilerek kasaplar vasıtasıyla halka arz edilen yerlerden almaları oldukça önemlidir denildi.
Hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklar olduğunu belirtilen açıklamada, Zoonoz Hastalıklar olarak adlandırdığımız, hayvanlardan insanlara bulaşan oldukça fazla hastalık mevcuttur. İlimizde sıcaklıkların artmasıyla beraber evcil hayvan hastalıklarında artış gözlenmektedir. Bu hastalıların birçoğu hayvanların et kalitesinin düşmesine ve insanlara hastalıkları bulaştırarak sağlıklarını tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle Resmi Kesim Yerlerinde görevli Veteriner Hekimlerce kesimden önce ve kesimden sonra ayrıntılı olarak muayene edilerek tüketilmesine insan sağlığı açısından herhangi bir sakınca bulunmadığını belirten Resmi Kesim Mühürü ile mühürlenmektedir. Mühürlenmiş olarak halka arz edilen etler Zoonoz hastalıklar yönünden ve etlerin kalitesi yönünden hiçbir sakınca taşımamaktadır. Güvenle tüketilebilir. Ancak ruhsatlı olmayan kesim yerlerinde hijyenik olmayan şartlarda ve sağlık açısından, Veteriner Hekim tarafından muayene edilmeden kesilerek halka arz edilen etlerin tüketilmesi insan sağlığını tehlikeye sokabilecek riskleri taşımaktadır diye ifade edildi.
Tüketicilerin et alımlarında dikkat etmeleri gerektiği ifade edilen açıklama şu şekilde sürdürüldü: Ayrıca kaçak olarak kesilen hayvanların kesilmeden önce ölmüş olabileceği riski de bulunmakta olup dinimiz açısından da helal olmayan etlerin tüketilmesine yol açabileceği de unutulmamalıdır. Sonuç olarak bu gibi şartlarla karşılaşmamak için halkımızın, etlerin Ruhsatlı Kesim yerlerinde kesilerek halka arz edilen yerlerden almaları gerekmektedir. Bu gibi yerlerde kesilen etler mühürlenmektedir ve kesim raporu düzenlenmektedir. Bu nedenle tüketicilerimizin et alırken mühürlü olmasına dikkat etmeli ve gerektiğinde kesim raporunu görmek istemelidir.
Muş Manşet Gazetesi