21–27 Nisan tarihleri arasında kutlanan Aşı haftası nedeni ile İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından düzenlenen toplantıda aşının önemi ile ilgili birtakım bilgiler verilerek aşı hakkında hazırlanan sunum gösterisi izletildi. 2 nolu sağlık ocağı çalışanlarına yönelik olarak verilen konferansta Aşının önemi ve toplum üzerindeki etkisi anlatıldı. Konu ile ilgili olarak katılımcılara açıklama yapan Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere Aşı adı verildiğini, Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını belirttiler. Yetkililer, “Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklaşmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır” şeklinde konuştular.
“AŞI HANGİ HASTALIKLARDAN KORUR”
Verilen konferansta DBT (karma aşı) difteri-boğmaca-tetanoz hastalıklarından, Polio aşısı çocuk felcinden, hepatit B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı H. influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, kızamık aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık ) aşısı doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan korur. Tam aşılı çocuk; 1’er doz BCG ve KKK, 3’er doz DaBT/DBT, Polio, Hep B ve Hib aşılarının tamamını almış çocuk olarak tanımlanmaktadır. Aşılarını uygun sayıda ve uygun aralıklarla almamış çocuklar yeterince korunmuş olmaz. Uygulanan aşılar kişilere özel olan aşı kartına kaydedilmeli, bu aşı kartı ise mutlaka saklanmalıdır. Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk saptandığında yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur.
“AŞILAR ÜCRETSİZ”
Aşı uygulamaları illerde Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Ocakları, Sağlık Evleri, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri, Devlet Hastaneleri, Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Aile Hekimliği birimlerinde uygulanır. Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ayrıca bazı riskli grup aşılamaları Bütçe Uygulama Talimatı kapsamında sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmektedir. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmelidirler. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar.
Muş Ovası Gazetesi