Muş İl Sağlık Müdürü Dr. Kenan Akpolat, 26 Nisan 1 Mayıs 2010 tarihleri arasında Ülkemizin de içinde bulunduğu 5.Avrupa Aşı Haftasının kutlanacağını açıkladı. 26 Nisan 1 Mayıs 2010 tarihleri arasında Ülkemizin de içinde bulunduğu 5.Avrupa Aşı haftası kutlanıyor. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Kenan Akpolat, 26 Nisan 1 Mayıs 2010 tarihleri arasında Ülkemizin de içinde bulunduğu 5.Avrupa Aşı Haftasının kutlanacağını açıkladı.
Akpolat açıklamasında; “ Aşı Hafta sı içerisinde Kızamık-Kızamıkçık Eliminasyonu bölgesel hedeflerine ulaşması amacıyla Ulusal Bağışıklama çalışmalarına ağırlık verilecek ve özellikle 5 yaş altı aşısız hiçbir çocuk bırakılmayacaktır. Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında Boğmaca, Difteri, Tetenoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Jüberküloz, Poliemyelit, Hepatit-B, Hemofilus,İnfluenza tip b ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya yo: bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir. İlimizde 2001 yılında Kızamık vaka sayımız 299 iken 2004 yılında bu tarafa vaka sayımız sıfırdır. İlimizde 2010 yılında DaBT-3 %93, Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(KKK)% 93, BCG %92,Hepatit-3 %91,KPA-3 %93 Aşı oranlarına ulaşılmıştır. Yine İlimizde 2010 Yılı Okul Aşılarında İlköğretim devam eden 1.sınıflarda Kızamık Kızamıkçık Kabakulak, Polio Ve Difteri Tetonoz Aşı uygulamasında %96 ycı ulaşılmıştır. 2005 Yılı sonuna kadar 7 hastalığa karşı aşılama yapılırken Bakanlığımızca 2006 yılında Hib, Kızamıkçık, Kabakulak Aşıları takvime eklenip uygulanmaya başlanmış 2008 yılının başından itibaren de Dabt-ipa-hib aşıları tek enjektör içinde uygulamaya başlanmıştır. Böylece tek seferde 5 hastalığa karşı aşılama çalışmalarına devam edilmiştir. Kasım 2008 den itibaren Konjuge Pnomokok Aşısının takvime eklenmesiyle koruma sağlanan hastalık sayısı 11 e yükselmiştir. İlimizde geçmişte görülen Kızamık salgınları yapılan aşı çalışmaları sayesinde 2004 yılından itibaren görünmez olmuştur.
Bu yılın sonunda Kızamığın Eliminasyon hedefine ulaşılması beklenmektedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Avrupa bölgesi 2002 tarihinde Polio dan arındırılmış bölge olarak belgelendirilmiştir. Bütün bu yapılan çalışmalar Dünyada 5 yaşın altında iki milyon beş yüz bin çocuğun ölümüne engel olmak için yapılmaktadır. Bu nedenle çocukların eksik aşılarının mutlaka tamamlatılması aşının her çocuk için yaşamsal bir hak olduğunu ve herkesin sağlıklı yaşam hakkına sahip olduğu herkesçe bilinmelidir. Bizim görevimiz bunu yapıncaya kadar çalışmaların aralıksız sürdürülmesidir. Ailelerden beklentimiz bu çalışmalara destek vererek, anne ve babalarımızın karabasanı olmaktan hep beraber çıkarmaktır” diye konuştu.
Muş Ovası Gazetesi