İl Sağlık Müdürlüğünün Eğitim Şube Müdürlüğü meme kanserinin önlenmesi için hizmet içi eğitimlerini tamamlamasından sonra il genelinde tarama çalışmalarına başladı. İl ve ilçelerdeki personellere kendi kendine meme kanseri muayenesi nasıl yapılır, meme kanserinin erken teşhis edilmesi hakkında seminerler düzenleyen Eğitim Şube Müdürlüğü merkezde faaliyet gösteren liselerde seminerlerini sürdürüyor.
Kız Meslek Lisesinde düzenlenen Meme Kanseri Bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında seanslar halinde yaklaşık 500 öğrenci bilgilendirdi. 8 lisede yaklaşık 2 bin kız öğrencinin bilgilendirildiğini kaydeden Eğitim Şube Müdürü Tekin Güler, şüpheli durumlarda kanser erken teşhir merkezine veya en yakın sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri gerektiğini kaydetti.
Kanser Erken Tanı Merkezi’nde (KETEM) görev yapan Doktor Mehmet Kanduman ile birlikte seminerleri sürdürdüklerini kaydeden Güler, öğrencilerin yakın çevresine bu bilgileri aktarması gerektiğini kaydetti.
Doktor Mehmet Kanduman meme kanseri ve kendi kendine meme kanseri tedavisi ile ilgili olarak öğrencilere verdiği bilgilerde; Kanser; normal kurallar dışında diğer doku ve organların alehine kontrolsüz bir şekilde büyüyen ve çoğalan hücrelerin oluşturduğu bir hastalıktır. Unutulmamalıdır ki, dünyanın her yerinde her 4 kişiden biri yaşamının bir döneminde kanser olacaktır. Sanıldığı gibi kanser mutlak ölümcül bir hastalık değildir! Kanser; bugünkü tanı ve tedavi olanakları ile tedavisi mümkün bir hastalıktır” dedi.
Her memede 15-25 lobülün bulunduğunu kaydeden Dr. Mehmet Kanduman, “Pektoral kasın üst ve orta bölümünün üzerine oturur, yukarıda klavikula, aşağıda 7. kosta, yanlarda latissimus dorsi kası ile komşudur. Meme parankimi kuyruk şeklinde aksillanın içine uzanır. Meme dokusu için askı görevi yapan fibröz banda COOPER ligamanı denir. Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanserdir. Kadınlarda ortaya çıkan kanserlerin %32’si, kansere bağlı ölümlerin % 18’i meme kanserine bağlıdır. Her 8 kadından birinin hayatı boyunca meme kanseri olma ihtimali vardır. Erkeklerde, kadınlara göre çok daha az görülür ama prognozu daha kötüdür” diye konuştu
Slayt gösteri ile öğrencilere görsel bilgiler aktaran Kanduman, kendi kendine meme kanseri muayenesi hakkında şu bilgileri aktardı: “Önce bir aynanın karşısında kollar serbest durumundayken memelerin büyüklüğüne (birinin daha büyük olması normal olabilir), şeklinde, meme başlarının şekil ve simetrisine bakın. Meme derisi üzerinde kırışıklık, çukurlaşma, kabuklanma gibi değişikliklerin olup olmadığını kontrol edin. Daha sonra iki elinizi başınızın üstüne koyun ve kollarınızı açarak memenin sınırlarına, şekline, meme cildi üzerinde şişme, çukurlaşma, renk değişikliği ya da olağan dışı başka değişikliklerin olup olmadığına bakın. Bir sonraki aşamada ellerinizi belinize koyarak, dirseklerinizi ve omuzlarınızı öne doğru eğin, göğüs kaslarınızı kasın ve yine meme sınırlarının ve şeklinin düzgün olup olmadığını kontrol edin. Meme ucundan akıntı olup olmadığına da bakmanız gerekir. Her iki meme başını nazikçe sıkarak meme başından akıntı olup olmadığını kontrol edin. Her muayenede akıntı görüyorsanız doktorunuza danışın. Bundan sonra elle muayene işlemine geçin. Memenin elle muayenesinde orta üç parmağınızın iç yüzlerini kullanın. Parmaklar birbirine yapışık tutulmalıdır. Muayene edilen meme tarafındaki elinizi başınızın üstüne koyun ve şekilde gösterilen doğrultulardan birisini uygulayarak meme dokusu içinde olağandışı bir kitle ya da sertlik olup olmadığına bakın. Olağandışı kitle, daha önceki muayenelerde hissetmediğiniz ve bir önceki muayeneye göre memenizde anormal hissettiğiniz kitledir. Aynı işlemi diğer taraftaki memeye de uygulayın. Elle meme muayenesi duş alırken de yapılabilir. Parmaklarınızı sabunlu cilt üzerinde daha kolay hareket ettirebilirsiniz. Bir sonraki aşamada ise aynı muayeneyi sırt üstü yatar durumda gerçekleştirir. Dikkat: Kendi kendine meme muayenesi usulüne uygun uygulanmadığında meme(leri) nizde bir sorun varmış izlenimi edinmenize ve böylece gereksiz yere kaygı duymanıza neden olabilir. Bu nedenle aşağıdaki açıklamaları dikkatlice okuduktan ve anlatılan muayene usulünü iyice kavradığınıza emin olduktan sonra muayeneye başlamanız önerilir. Gerekli durumlarda ve özellikle de muayeneniz sırasında normal dışı olduğunu düşündüğünüz bir bulguya rastladığınızda doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Her bilinçli kadın kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrenmeli ve bu muayeneyi düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirmelidir. Memedeki kitlelerin %80’i, bu kitleler iyi huylu olsun, kötü huylu olsun, kadınların kendisi tarafından ya tesadüfen, ya da kendi kendine meme muayenesinde keşfedilmektedir. Tesadüfen keşfedilen kitleler genellikle çok büyük kitleler olmakta, aksine, usulüne uygun olarak yapılan bir kendi kendine meme muayenesinde daha ufak çaptaki kitleleri ve ek olarak meme kanserine işaret edebilecek bazı bulguları keşfetme imkanı doğmaktadır”.
Muşun Sesi Gazetesi