Muş’un Malazgirt ilçesinde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların artması vatandaşları şifalı bitkilere yönlendiriyor.
Malazgirt’te, yıllardır şifalı bitki işiyle uğraşan Ziya Akgün, şifalı bitkilerin soğuk algınlığının yanı sıra kanser, kabızlık, astım, kalp rahatsızlıkları, ülser, tansiyon, romatizma ve migren gibi hastalıklara karşı iyileştirici etkilerinin olduğunu belirtti. Akgün, kış mevsimi nedeniyle vatandaşların özellikle ada çayı, ıhlamur, papatya çayı, kekik ve değişik kök bitkilerine rağbet ettiğini belirtti. Şifalı bitkilerin bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğini söyleyen Ziya Akgün, şifalı bitkileri arkadaş tavsiyesi ile değil uzman tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini söyledi. Akgün, şifalı bitkilerin sadece soğuk algınlığına karşı değil birçok hastalığa karşı da iyi geldiğini belirtti.
Bazı şifalı bitkilerin yararlarını anlatan Akgün, “Öteden beri hepimizin rahatlıkla kullanabildiği akbaşlı bitkisi, soğuk algınlığı için elimizin altında bulunması gereken bir ürün. Adaçayı, ıhlamur, zencefil gibi ürünler de soğuk algınlığında kullanılır. Zerdeçal bitkisinin öğütülmüşünü karaciğer hastaları kullanıyor. Isırgan otunun tohumu balla karıştırılıp yenince kadın hastalıklarına yararı dokunuyor. Ekinazya ve kantaron çayının sakinleştirici etkileri bulunuyor. Lahana, kereviz, ıspanak, havuç suyu da bazı hastalıklardan şifa bulmada yarar sağlıyor. Turp o kadar faydalı ki, böbreklerde ve safra kesesinde biriken taşları eritir” diye konuştu.
Şifalı bitkilerin ilaç değil bir gıda olduğunu söyleyen Akgün, bu tür bitkilerin her yerde bulunabileceğini sözlerine ekledi.
Topkan Haber Ajansı