Muş’un Malazgirt İlçesinde Malazgirt Öğretmen Lisesi ve Malazgirt Alparslan Kız Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ( YİBO) da okuyan öğrenciler, aynı pansiyonlarda kalıyor. Yerleri çok dar olduğu için her odada 38 öğrenci kalıyor. Yapılan ek bina ise, tamamlanmak üzereyken işi durma noktasına geldiği gerekçesi ile sözleşme fesh edilerek, yeni ihale yapılarak müteahhit değiştirilerek yeniden onarılıyor.
Müteahhit’in yapımını geciktirdiği binanın sıkıntısını çektiklerini belirten öğrenciler, bu sıkıntının biran önce giderilmesini istiyorlar. Malazgirt Öğretmen Lisesi öğrenciler yerleşecek yerleri olmadığı için Malazgirt Alparslan kız YİBO’nun pansiyonunu kullanmak zorunda kalıyorlar. Bir kısmı da boşaltılmış laboratuarlarda kalıyor. Ancak bunlarda yetersiz kalıyor. Öğrencilerin ranzaları ikişerli üçerli birleştirilmiş, hemen yanı başlarında dolapları duruyor. Dolabı yetersiz kalan öğrenciler ise, elbiselerini tafana çaktığı bir çiviye asıyor. Eksiklikleri bununla sınırlı kalmayan okul pansiyonu erkek ve bayan tuvaletlerinden büyük bir kısmının kapıları yok. Kapısı olan bazı tuvaletlerin de kapı kolları mevcut değil. Aynı zamanda bu tuvalet ve lavaboların elektrikleri yok. Kız Alparslan YİBO’ da ki pansiyonun yetersiz kalmasının sebebi ise son yıllarda okuyan kız sayısının artması ve daha önemlisi ek binanın tamamlanmaması. Yetkililer, Binanın tamamlanmasına az bir çalışma kalınca müteahhit’i tarafından iş gevşetilmiş hatta durma aşamasına geldiğini belirtiyorlar. Bunun üzerine yetkililer müteahhit ile olan sözleşmesini fesh etmek zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Son zamanlarda okullaştırma çalışmaları için sık sık farklı sloganlarla birçok kampanya yapıldığını belirten öğrenci velileri, okula giden öğrencilerinde mahrum edilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Yatakhanelerinin çok sıkışık olduğunu be nedenle bazı problemlerle karşı karşıya kaldıklarını belirten Malazgirt Alparslan YİBO, öğrencisi Şengül Kılıç, yatakhaneler çok sıkıştırıldığını bu nedenle ikişerli üçerli ranzaların birleştirildiğini belirtti. Kılıç, “yatakhanelerimiz hepsi birleşik üç- beş kız beraber yatıyoruz. Bir arkadaşımız hastalanınca hepimiz hastalanıyoruz” dedi. Öğretmenlerinin kendileri ile çok ilgilendiklerini okuldaki sıkıntılarının sadece fiziki koşullar olduğunu dile getiren Kılıç, öğretmenlerinin anne ve babaları gibi ilgilendiklerini ancak okulun fiziki koşullarına çözüm getiremediklerini ifade etti.
“Öğrenciler sıkıntılardan bıkkın”
Öte yandan öğrenciler tuvalet kapılarının olmamasının sıkıntıya neden olduğunu belirterek bunların en önemli gereklilik olduğunun altını çizdiler. Öğrencilerden Fatma Ateş, tuvaletlerimizin kapısı yok ve bu bir eksikliktir. Bunların kısa sürede giderilmesi gerekir” dedi. Son bir iki yıl içerisinde ciddi bir yapılaşmanın olduğunu bu nedenle bazı aksaklıkların olduğunu dile getiren Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, “2005–2006 eğitim öğretim yılı itibari ile Malazgirt ilçesinde sadece bir tane lise vardı. Bu lisenin mevcudu da sadece 30 öğrenciydi. Bu iki yıl süre zarfında altı lise açtık. Bunların içerisinde Anadolu Lisesi, Anadolu öğretmen lisesi, İmam hatip lisesi, Kız Meslek Lisesi ve endüstri Meslek Lisesi gibi liselerimiz mevcut oldu. Bu süreç ortaöğretimdeki okullaşmayı arttırdığı için yurt problemini beraberinde getirdi. Ama yasal olarak şuanda iki erkek öğrenci yurdumuz bir de kız öğrenci yurdumuz mevcut. Bir yurt ta bitme aşamasında kasım ayı içerisinde bitireceğiz. Onun bitmesi durumunda yurt noktasında rahatlayacağız eski alay dediğimiz şuan Alparslan kız YİBO’nun bulunduğu bölgelerdeki binaların onarımı yapılıyor. Bunların tamamlanması ile mevcut sıkıntılar ortadan kalkacak” şeklinde konuştu. Şimdi öğrencilerin ikamet etmesi gereken yurdun müteahhit’in eksiklikleri yüzünden tamamlanamadığını ifade eden Müdür Bayraktar, “müteahhit ile olan sözleşmenin feshedildiğini belirterek en kısa sürede başka müteahhit tarafından tamamlanacağını söyledi. Bayraktar, müteahhitten kaynaklanan bazı sıkıntılar vardı. Bitirmediği için tasfiye işlemini gerçekleştirdik. İhale süreci tekrar başladı. Kalan işlerimizi de bu mevsim içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bunların bitmesi ile bizim Malazgirt te eğitim adına bir sıkıntı kalmayacaktır. Yurt ihtiyacı da giderilecek. Bu son yatırımlar ile en çok yatırım alan ilçemiz Malazgirt olmuş olacak” dedi.
Muş Ovası Gazetesi