900 yıllık geçmişi olan ve 44 yıldan bu yana kutlanan Kütüphaneler Haftası dün ilimizde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bayrak, “kütüphanemizde 27 bin 392 kitap mevcut olup, 153 bin 775 kişi bir yılda kütüphaneden faydalanmıştır” dedi.
44. Kütüphaneler Haftası kutlandı. İl Halk Kütüphanesinde saat 10.30’da düzenlenen kutlama programında çeşitli alanlarda dereye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kütüphane Müdürü Ruşen Yaşar Bayrak günün anlam ve önemini ifade eden konuşma yaptı.
Kütüphane Haftası kutlamalarına Vali Yardımcısı İlyas Gün, Belediye Başkan Yardımcısı Haydar Özmen, Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayrak, kamu kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.
Şiir, kompozisyon ve resim dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildiği Kütüphane Haftasında, en çok kitap okuyan öğrenciler de ödüllerini aldılar.
İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ruşen Yaşar Bayrak 44’üncü Kütüphaneler Haftası kutlama programında yapmış olduğu konuşmada günün anlam ve önemini belirtti. Bayrak, “Ülkemizde kütüphaneciliğin 900 yıla yakın bir geçmişi bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminde kütüphaneler, cami, türbe, medrese ve imaret gibi kuruluşlar içinde yer almış, daha sonra vakıf bünyesinde kütüphane olarak yapılmıştır. Bu nitelikteki ilk kütüphane ise 1678 yılında Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından İstanbul’da kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun büyümesi ile birlikte Anadolu’nun bir çok yerinde de kütüphaneler kurulmuştur. Devlet eliyle 1884 yılında ilk kurulan bugünkü Beyazıt Devlet kütüphanesidir” diye konuştu.
1920 yılında TBMM hükümetinin kurulmasından sonra kütüphanelerin çeşitli aşamalardan geçerek Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün kurulmasıyla daha geniş bir çalışma imkanına kavuştuğunu ifade eden Bayrak, “Toplumdaki tüm bireylerin ilgi alanlarına, bilgi gereksinimlerine ve aydınlanmalarına yönelik basılı işitsel düşünce ve sanat ürünlerini bünyesinde bulunduran, yaptığı etkinliklerle bulunduğu yörenin kültür odağı olan çağdaş halk kütüphanelerini tanımak ve en iyi bir biçimde kullanılmasını sağlamak amacıyla yurdumuzda 1964 yılından beri kütüphane haftası kutlanılmaktadır. Her yıl Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle sürdürülen kütüphane haftasının 44’üncüsü 31 Mart-6 Nisan 2008 tarihleri arasında kutlanmaktadır. 44’üncü Kütüphane Haftası’nın ana teması “Hayatımdaki Kütüphaneler” olarak belirtilmiştir” şeklinde konuştu.
İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ruşen Bayrak, “İlimizde kütüphanenin kuruluşundan bugüne kadar geçen zamandan da kısaca söz etmek istiyorum. İlimizde kütüphanenin kuruluşu 1932 yılında halkevi okuma salonu olarak açılmış, 1950 yılına kadar halkevinin okuma odasında hizmet vermiş, halkevlerinin kapatılması üzerine ilimizde de kütüphane faaliyetleri durmuş daha sonra 03.07.1954 tarihinde o zamanın Valisi Sayın Zühttü Öner beyefendi tarafından yeniden umumi kütüphane olarak halkın hizmetine açılmış ve 1970 yılından itibaren şu anki binamıza taşınarak hizmetlerini bu binada sürdürmektedir. Halk Kütüphaneleri Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı ve bölünmez bir bütün halinde gençlerimize ahlak ve terbiye kurallarına saygılı insan olarak yetişmelerine yardımcı olmak, vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmektedir. Halk Kütüphaneleri, kütüphane türleri içinde belli bir özelliğe sahiptir. Halk Kütüphanelerinden herkes yararlanabilir. Bunun için, toplum hayatımızın bölünmez bir parçası ve her çeşit çalışmalarımızda baş vuracağımız en önemli bir kaynak durumundadır. Halk kütüphanelerini her yaştan ve her meslekten insanların yetişmesine, kültürlerini geliştirmelerine katkısından ötürü, halkın üniversitesi diye tanımlayanlar da olmuştur. Halk kütüphanesinin kapsamlı bir tanı ise şöyle yapabiliriz. Halk kütüphaneleri kadın-erkek, her yaş ve her meslekten okuyucunun çeşitli konulardaki fikir ürünlerinden ücretsiz ve serbestçe yararlanmasını sağlayarak, bölgesinin kültürel, sosyal ve teknik kalkınmasına yardımcı olan kurumlardır” dedi.
Bayrak konuşmasının son bölümünde de mevcut kütüphanenin kapasitesi hakkında yapmış olduğu konuşmada, “Kütüphanemiz 2007 yıl sonu itibariyle 27 bin 392 adet kitabı mevcut olup, 153 bin 775 kişi kütüphanemizin çeşitli bölümlerinde yararlanmış, 2 bin 551 kişi kütüphaneye üye olmuş, 29 bin 337 adet kitap evlere ödünç olarak verilmiştir. 2007 yılı sonu itibariyle Muş Merkez, Bulanık, Malazgirt, Varto, Hasköy ve Korkut halk kütüphanelerinde toplam 74 bin 571 adet kitabı mevcut olup, 437 bin 977 kişi kütüphanelerin çeşitli bölümlerinden yararlanmış. Ayrıca Internet bölümünden de 2007 yılı sonu itibarıyla 23 bin 135 kişi faydalanmıştır. 44’üncü Kütüphane Haftası nedeniyle tüm insanları kitap okumaya beklediğimizi diler, saygılar sunarım” şeklinde konuştu.
44’üncü Kütüphane Haftası kutlamaları konuşmaların ve ödül töreninin tamamlanmasından sonra kitap sergisinin gezilmesiyle son buldu.
Muşun Sesi Gazetesi