Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğü destekleriyle Korkut İlçesi´nde açılan 120 günlük halı-kilim dokuma kursu sona erdi. Anadolu geleneği olan dokuma kültürünün yaşatılması, kadınların bu mesleği öğrenerek iş hayatına katılabilmelerinin sağlanması amacıyla açılan kursun tamamlanmasıyla 6 ayda dokunan birbirinden güzel halı ve kilimler sergiye çıktı. Toplam 40 kursiyerin emeğinin yer aldığı sergiye Korkut Kaymakamı Abdulgani Mağ ile Çalışma ve İş Kur İl Müdürü Mehmet Emin Taylan da katıldı.
Kurs eğitmenleri tarafından karşılanan Mağ ve Taylan, bir süre kursiyerlerle sohbet ettikten sonra sergide yer alan ürünleri incelediler. Kısa bir süre önce Korkut Kaymakamlığı´na atanan Abdulgani Mağ, daha önce görev yaptığı Bozcaada´da birçok el sanatları çalışmaları yaptıklarını belirterek Muş´ta da böyle bir kursun olmasının sevindirici olduğunu kaydetti. Bir süre çalışmaları inceleyen Mağ, sergiyle ilgili olarak şu açıklamada bulundu: Ben yaklaşık 3 hafta önce Korkut Kaymakamı olarak göreve başladım. Tabi daha önce Bozcaada´da görev yaparken turizmin çok daha ileri düzeyde olması nedeniyle kadın istihdamına yönelik çok güzel çalışmalarımız olmuştu. Burada 40 kişilik böyle bir kurs olduğunu görünce heyecanlandım açıkçası.
Bu bölgede, Doğu Anadolu Bölgesi´nde böyle bir kursumuzun olması, özellikle unutulmaya yüz tutmuş dokuma kültürümüzün gün yüzüne çıkarılması çok önemli bir faktör diye düşünüyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu kursumuzun devamı adına hem Kaymakamlık olarak hem de İş Kur İl Müdürlüğümüz olarak elimizden geldiğince gayret ve desteği göstereceğimize inanıyorum. Hem Meslek Öğreniyor Hem Para Kazanıyorlar Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğü tarafından desteklenen halı-kilim dokuma kursuna katılan 40 kursiyere, 120 fiili gün üzerinden günlük olarak 20 TL ücret ödendi. Bunun yanı sıra hazırlanan kilim ve halıların satışından da gelir elde eden kursiyerler, bu sayede hem kendi ihtiyaçlarını karşılamada hem de aile bütçesine katkı sunmada büyük avantaj sahibi oldular. Kursiyerlerden Medine Köylüoğlu, 6 aylık kurs boyunca elde ettiği kazancın aile bütçesine iyi bir katkı sunduğunu belirterek: Bu kursa 6 aydır geliyorum. 6 ayda bugüne kadar hiç yapmadığım kilim dokumayı yaptım. Daha önce el sanatlarıyla uğraşıyordum ancak hiç kilim dokumamıştım.
Burada hem meslek öğrendik hem de para kazandık. Kazandığım parayla evime katkıda bulundum, oğlumun bazı ihtiyaçlarını karşıladım. İş Kur´a, Kaymakamlığımıza ve Belediyemize katkılarından dolayı teşekkür ederim dedi. İş Kur destekli kurs sayesinde ilçe kadınlarının iş hayatına atılma açısından önemli bir avantaj sağladıklarını ifade eden Kurs Eğitmeni Remziye Sayılgan, kursiyerlerinden bazılarının eğitmenlik yapabilecek düzeye geldiklerini belirtti. 2 yıl boyunca açılan kurslarla Korkutlu kadınların hem meslek öğrenip hem de para kazandığını vurgulayan Sayılgan: Burada 40 tane kursiyerimize halı ve kilim dokuma eğitimi verdik. Bugünde kursumuzun sona ermesi itibariyle sergimizi açtık. Buradaki kursiyerlerimiz yapmış oldukları ürünlerin satışı ve günlük olarak aldıkları para ile geçimlerinin büyük bir kısmını sağlamış oldular.
Yaptıkları ürünleri evlerine götürüp satarak kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Şimdiye kadar İş Kur´un bize vermiş olduğu destekle bu bayanlarımız ayaktadır. Bizim ilçemizde çok fazla iş imkânı olmadığı için bayanlarımız ya evde televizyon izler ya da misafirliğe giderdiler. 2 yıllık destek sayesinde bu bayanlarımız evlerinden çıkıp burada sanat öğrendiler ve çok başarılı öğrencilerimiz çıktı. Şu anda kursiyerlerimizden 6-7´si öğretmen adayıdır şeklinde konuştu.
Kursa 176 Bin TL Harcandı Fiili olarak 120 gün süren halı-kilim dokuma kursuna ilişkin açıklamada bulunan Çalışma ve İş Kur İl Müdürü Mehmet Emin Taylan, kursa 176 bin TL harcamada bulunduklarını belirtti. Unutulmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmak ve kadınlara mesleki eğitim vermek için kurum olarak sürekli kurslar açtıklarını ifade eden Taylan, sergide yer alan ürünlerin çok kıymetli olduğunu vurguladı. Taylan açıklamasında: Muş Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğü´nün unutulmaya yüz tutmuş, geçmişten gelen bu mesleği canlandırmak üzere 25 Şubat 2015 tarihinde başladığımız ve Ağustos ayı itibariyle toplamda fiili 120 gün devam eden 40 kursiyerimizle birlikte sürdürdüğümüz halı ve kilim dokuma kursumuzun bugün son günündeyiz. Gördüğümüz kadarıyla kursumuz sonunda çok güzel şeyler elde etmişiz ve kursiyerlerimiz çok güzel ürünler ortaya koymuşlar.
Buradaki amaç evlerinde oturan bu bayanlarımızın zamanlarını daha iyi değerlendirip hem aile bütçelerine katkı sunmalarına katkıda bulunmak hem de bu mesleği öğrendikten sonra istihdam sağlamak amaçlıdır. İş Kur olarak biz toplamda 176 bin 674,83 TL bir para ödemiş olduk bu kursun sonunda. Bu kursumuzun sonunda bu sergiyi görmüş olduğumuz için çok mutluyuz. 40 tane bayanımızın meslek sahibi olması bizi mutlu eder. Bundan sonrada biz insanlarımızın meslek sahibi olup istihdam edilebilmeleri için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz ifadelerine yer verdi.
Muş Ovası Gazetesi