Hasköy`e bağlı Sarıbahçe ve Umurca köylerinde içme suyu şebekesi döşenmesine rağmen su ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını iddia eden köylüler, halen taşımaya devam ettiklerini söylediler.
Köy Des Programı kapsamında uzun yıllardan beri içme suyu sıkıntısı yaşayan Hasköy ilçesine bağlı Umurca, Sarıbahçe, Koçköy, Aşağı Üçdam, Yukarı Üçdam ve Gökyazı köylerinin içme suyu sorunu tam anlamı ile çözümlenemedi. Korkut ilçesine bağlı Sazlıkbaşı köyü arazileri içerisinde bulunan kaynaklardan getirilmesi planlanan suyun köylüler tarafından verilmemesi sebebiyle uzun süre yaşanan sıkıntıların ardından Muş Valiliği’nin devreye girerek Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’na (TCDDY) ait su kaynağını kiralaması ile çözümlenmesi beklenirken, içme suyunun yetersiz kalması sorunun büyük uğraşlara rağmen halen sürdüğü kaydedildi.
Evlenemeyen Gençler Susuzluğa Dikkat Çekmişti
2006 yılında köydeki gençlerin yaşanan içme suyu sıkıntısı sebebiyle evlenemediklerini belirtmelerinin ardından dikkatlerin çekildiği Umurca köyünde incelemelerde bulunan dönemin Valisi İbrahim Özçimen, Köy-Des Programı kapsamında çalışmalar başlatılmasını sağlamış ve bölgede susuz olan altı köye su getirilmesi için çalışmaları başlatmıştı. Su olmadığı için evlenemediklerini kaydeden genç kızlar yaptıkları açıklamalarda, “Bizim köyümüze başka köylerden gelin getirilmiyor. Çünkü hiç kimse su olmadığı için bizim köyümüze kızını vermiyor. Genç kızlar da su taşımaktan kurtulmak için bu köyden kurtulmak için kendi köylerinde evlenmek istemiyorlar” diye açıklamalarda bulunmuşlardı.
Başbakan Erdoğan Sorunun Çözümü İçin Talimat Vermişti
Yaşanan susuzluk sorunu ile ilgili olarak Muş Valisi İbrahim Özçimen’i arayarak Umurca köyünün suya kavuşturulması için talimat vermiş ve köyde çalışmalar başlatılmıştı. 2006 yılında yapılan çalışmalar neticesinde içme suyu şebekesi döşenen ve halen sağlıklı su alınamadığını söyleyen Umurca ile Sarıbahçe köylüleri, iki günde iki üç saat su aktığını ve bunun da sorunu çözmediğini kaydettiler. Köylüler içme suyu şebekesi bulunmasına rağmen çeşmelerde su akmadığı için sırtlarında su taşıdıklarını kaydettiler.
Umurca köyünün 85 hane ve 700 nüfuslu olduğunu söyleyen Muhtar Celal Kardeş, içme suyu sorunlarının en büyük problemlerinin olduğunu söyledi. Köylerinde iki günde iki üç saat ve sadece birkaç tane evde su aktığını söyleyen Celal Kardeş, “Bizim köyümüze şebeke döşendi ve biz de büyük bir heyecanla su sorunumuzun çözümleneceğini düşündük. Ama tamamen yanıldık. Çünkü halen suyumuz akmıyor ve biz yine sırtımızla su taşıyoruz. Köyümüzde kurulan şebekelerde su akmıyor” diye konuştu.
Umurca köyündeki kadınlardan Nurten Kardeş ve Zozan Alışkan ise artık su taşımaktan bıktıklarını belirterek, “Evimizde su akacak diye çamaşır makinesi aldık. Evimizde su akacak ve büyük sıkıntılardan kurtulacağız diye çok seviniyorduk. Ama sevincimiz boşa gitti. Çünkü çamaşır makinelerimiz evde süs eşyası olarak kaldı. Ayrıca halen bidonlarla sırtımızda su taşıyoruz” diye konuştular.
Topkan Haber Ajansı