Muş’ta Zazalar tarafından Özellikle Ramazan bayramlarında yıllardan beri gelenek haline getirilen mahalli yemek verme geleneği devam ediyor.
Muş’ta ikamet eden zazaların yıllardır sürdürdüğü gelenek devam ediyor. Bayram namazından sonra kadınlar tarafından yapılan “ğevre” adlı yemek taziye evinde dağıtılıyor. Zaza kültürü olan yemek bir gün önceden hazırlanıyor.
Zaza kadınları tarafından evlerde yapılan ve “ğevre” yemeği olarak bilinen börek şeklindeki yemeği kılınan Bayram namazının ardından taziye evinde toplu halde yediklerini belirten Muhittin Aytunç, isimli vatandaş, dedelerinden ve babalarından kalma geleneği sürdürdüklerini bu geleneği kendilerinden sonra gelen nesillere bırakmaya çalıştıklarını ifade ederek şöyle konuştu; “Zaza kültürü olan yemek özellikle kadınlar tarafında bir gün önce börek şeklinde açılır ve içine peynir, kavurma ve soğan koyarak yapılır. Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar bu gelenek özellikle zaza kesiminde devam ediyor. Bu yemeğin bir tek amacı var oda birlik ve beraberliğimizi sağlıyor. Zaza mahallesindeki Zaza Camiinde kılınan bayram namazından sonra toplu olarak vatandaş tarafından evlerinde yapılarak getirilen ğevre yemeği taziye evinde yedikten sonra birlikte evleri dolaşarak şeker toplanırı. Bu güzel geleneğimiz herkese örnek olsun diye yıllardır sürdürüyoruz. Yapılan ğevre yemeği zaman zaman zazalar arasında özel günlerde de yapılarak dağıtılır” dedi.
Ğevre böreğinin bir tek zaza aşireti içerisinde yapıldığını belirten Muhit Yüce isimli vatandaş ise, Zazaların büyük bir bölümü Bingöl ve bağlı ilçelerde yaşıyor. Muş merkez ve köylerde ise yaklaşık 20 bin zaza bulunmaktadır. Bayramlarda ve zazaların özel günlerinde bu özel yemek yapma geleneğimizi Bingöl’den Muş’a taşıdık. Ben 60 yıldan beri Muş’ta yaşıyorum. 60 yıldan beri bu geleneğimiz Muş’ta da devam ediyor ve bundan sonrada devam edecektir” şeklinde konuştu.
Muşun Sesi Gazetesi