Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileri yine ulaşım eylemi gerçekleştirdiler. Yılan hikayesine dönen ulaşım sıkıntısı bir türlü çözümlenmedi.
Öğrenciler, Muş Alparslan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu yerleşkesinden kampuse gitmek için 2 otobüs değiştirdiklerini belirterek, bunun kendileri için sıkıntı oluşturduğunu vurguladılar. Sorunun çözümü için yetkililerle görüştüklerini, ancak bir çözüm olmadığını vurgulayan öğrenciler, yetkililerin gelip kendilerine sorunun çözümü için söz vermelerini talep ettiler.
Ulaşım konusunda yaşanan sıkıntıların çözümlenmesini istediklerini belirten öğrenciler adına basın açıklamasını Ahmet Akıntı adlı öğrenci okudu. Akıntı, 2014ün güz dönemi itibariyle düzenlenen yeni şekliyle biz erkek öğrenciler, merkezden 7 kilometre, üniversiteye ise 15 kilometre uzaklıktaki Muş Bingöl kara yolu üzerindeki KYK yurduna aktarıldık. Bizim buraya taşınmamızdan dolayı bir dizi sıkıntı baş göstermiş bulunmaktadır dedi.
Akıntı açıklamasında daha sonra şunları söyledi; aynı zamanda Güzeltepe köyü sınırları içerisinde ‘yer alan Müştak Baba KYK Kız Yurdunda kalan kadın arkadaşlarımızın da aynı sıkıntılardan mustarip oldukları göz önündedir. Başlıca soranlarımızdan olan, biz erkek öğrencilerin kampüse gidip gelmelerinde ve kadın arkadaşlarımızın da Meslek Yüksek Okuluna gelip gitmelerinde günde gidiş gelişli 4 (dört) araç değiştirmek zorunda kalışımızdır. Sabah saat altı da uyanmamıza rağmen sekiz derslerine yetişemiyoruz. Bin bir zorlukla üniversiteye vardığımızda ise ders hocaları bizi derse almamakta. Bu husus, bizlerin mağduriyetine sebebiyet veren, sorunun çözümünde rol alması gereken yerel yönetimler, bizim eğitimimizin bitmesiyle yani eğitimimizden feragat etmemizle sonuçlandığında bizlere nasıl bir destekte bulunacaklarını merak ediyoruz. Ki bu durum bazı arkadaşlarımızı, üniversiteyi bırakma derecesine getirtmiştir.
Yaşadığımız bu mağduriyeti defalarca Valilik ve Belediye yetkilileri ile görüştük. Her seferinde bu görüşmelerimiz cevapsız ve sonuçsuz kalmıştır. Bunu detaylı bir şekilde açıklamamız gerekirse şunlara değinebiliriz: İlk olarak birkaç arkadaşımızın Belediye Başkan Yardımcısı ve daha sonra da Vali Yardımcısı ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde kendilerinden durumu bir dilekçe ile Valiliğe beyan etmeleri istenmişti ve bu hususta gerekli düzenlemenin yapılacağı konusunda arkadaşlarımıza teminat verilmişti, 15 gün içerisinde sorunun çözüleceği kendilerince beyan edilmiştir. Ancak, aradan bir ay geçmesine rağmen herhangi bir şekilde sorunun çözümüne dair bir adım atılmamıştır.
Bunun üzerine Belediye Başkanı Feyat Asya ile yüz yüze gerçekleştirdiğimiz görüşmede herhangi bir sonuç elde edilememiştir. Kendisi sorunun çözümüne dair herhangi bir çözümün kendisi tarafından var edilemeyeceğini beyan etmiş ve bizi tekrardan Valiliğe yönlendirmiştir. Bunun üzerine Valiliğe gidip, bir ay öncesinden vermiş olduğumuz ve elimizde fotokopisi bulunan dilekçenin hali ahvalini sorduğumuzda böyle bir dilekçenin evrak kayıtta bulunmadığı gerçeğiyle karşılaştık. Bunun üzerine yeni bir dilekçe yazarak Vali Yardımcısı ile yeni bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme esnasında görüştüğümüz Vali Yardımcısının yeni atandığı ve konu hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını şaşkınlıkla karşıladık. Kendisine daha önce konu ile ilgili bir dilekçenin tarafımızca Valiliğe verildiğini ve sonucun bir ay geçmesine rağmen tarafımıza ulaşmadığını dile getirdik. Bunun üzerine kendisi de bu konuda yapabileceği herhangi bir olgunun olmadığını belirtti. Ve bu sorunun yine de çözülmesi adına elinden geleni yapacağını, Van KYK Bölge Müdürlüğü ile görüşüp dilekçemizi yazılı bir şekilde kendilerine ileteceğini, sonucun da olumlu ya da olumsuz olarak, bizlere 15 gün içerisinde bize bildirileceğinin sözünü verdi.
Ancak bizlere daha öncede olduğu gibi herhangi bir bilgi verilmedi. Bu çabalarımız dışında BİMMER(Başbakanlık İletişim Merkezi), Gençlik Spor Bakanlığı ve KYK Van Bölge Müdürlüğüne yollamış olduğumuz tweet ve e-maillerden de KYK Van Bölge Müdürlüğü haricinde bir cevap alamadık. Van Bölge Müdürlüğünden aldığımız cevap ise bir hayli şaşırtıcı idi. Kendileri, bu sorunun kendilerini bağlamadığını ve Muşun yerel yönetimlerinin bu sorunla ilgilenmesi gerektiğini bildirdiler.
Gerçekleştirdiğimiz bunca görüşme ve yazışmalardan soma herkes adeta topu birbirlerine atmıştır. Biz de bunun üzerine en doğal demokratik ve yasal bir hak olan eylemsellik yoluna gitme kararı aldık. Bu noktada sorabileceğimiz başka bir kurum ve kuruluş kalmadığından dolayı kamuoyuna ve basın yetkililerine soruyoruz: Bu şehirde yetkili kimdir? Öğrenciler sayesinde kalkman bu şehrin ulaşım sorunuyla kim ilgilenmektedir ya da neden ilgilenmemektedir?
Bu şehirdeki yetkili mevkiiler muştaki çetin kış şartlarını çok iyi bilirler. Bu şartlarda her sabah 1 kilometre yol yürüyüp ana yola yetişmemiz bir hayli zordur. Sorunun ekonomik boyutu da işin cabası. Bu boyut maddi açıdan bizleri baya zor durumda bırakmaktadır. Muş gibi küçük bir şehirde ulaşıma harcadığımız parayı hiç birimiz karşılayamamaktayız. Hiç birimizin babası Ali Ağaoğlu değil. Kimimizin babası işsiz ya da çalışamaz durumda iken bizlerden bu masrafı nasıl karşılamamızı bekliyorlar. Eğer bu anlayış, bizim okuyup bilinçli bir birey olmamızın önüne geçmek istiyorsa, emin olsunlar ki bu anlayış başarılı olacaktır.
SORUMLU KİŞİ YA DA KİŞİLERDEN TALEPLERİMİZ ŞUNLARDIR;
1. Meslek yüksek okulundan kampüs yerleşkesine ve kampüs yerleşkesinden meslek yüksek okuluna (çiftliğe) direk araç tahsis edilmesi.
2. Araç ücretlerinin makûl bir seviyeye çekilmesi.
3. Üniversitenin fakülteleri ve Kyk öğrenci yurtları arasında düzenli sefer yapan ring seferlerinin düzenlenmesi. Çoğu üniversitede olduğu gibi.
Ve şimdi de, sorumlu kişi ve ya kişiler, bu alana gelip taleplerimizi karşılama sözünü hepinizin karşısında vermedikleri müddetçe bu alandan ayrılmayacağız. Ve hepinizi oturma eylemine davet ediyoruz…
Muş Manşet Gazetesi