Sinecem, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni sistemin, genel, bölgesel, büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik yatırımların teşviki şeklinde, 4 ana gruptan oluştuğunu ifade etti.
Yeni teşvik modelinde Türkiye’nin 6 bölgeye ayrıldığını ve her bölgedeki yatırımların desteklendiğini belirten Sinecem, şöyle konuştu:
“Özellikle organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımların 6. bölgeden faydalanıyor olmasını çok önemsiyoruz. Yapılan bu çalışma sonucunda, inanıyoruz ki bölgemiz ve ilimiz bir kalkınma hamlesi içine girecektir. 2009 yılında çıkarılan teşvik yasasını eleştirmiş, bölgeler arasındaki farklılıkların giderilmesi için bölgemize has yeni bir teşvik sistemi çıkarılması gerektiğini savunmuştuk. 2009 yılında çıkan yasanın, bölgeye ve ilimize çok bir faydası olmadı.”
Bölgede ekonomik gelişmenin olması için siyasi gelişmelerin de yaşanması gerektiğine dikkati çeken Sinecem, hükümetin ekonomik alanda olduğu gibi, siyasi alanda da yaptığı atılımlarla, bölgede ve ilde büyük gelişmeler olacağına inandığını kaydetti.
Yeni teşvik paketinin, bölgeler arasındaki farklılıkları gidereceğini bildiren Sinecem, şunları ifade etti:
“Bu özellikle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yatırım yapılması için, çok uygun bir teşvik paketi. Ancak yine de bazı çekincelerimiz var. Yapılacak yatırımlar için, verilen teşviklerden önce, bölgede altyapının oluşturulması gerekiyor. Ayrıca bölgedeki illerinin yapısına göre, ekonomik yatırımlara destek verilmesinden yanayız. Örneğin tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir il olduğumuz için, ilimizde tarım sanayisinin geliştirilmesinden yanayız.”
2009 yılından önce Muş’ta hiç ihracat yapılmadığını hatırlatan Sinecem, 2009 yılında çıkarılan teşvik paketiyle, bölgeye ve Muş için ayrıcalık tanımazken, ilde 2009 yılından beri ihracat yapılmaya başlandığını ifade etti.
Sinecem, “Bu teşvik paketiyle ihracat rakamlarımızı yüzde 500’lere kadar arttırmayı düşünüyoruz. İnanıyorum ki hükümetin 2023 vizyonuyla, Muş’un ihracatı bugünün rakamlarına göre yüzde binlere kadar ulaşacaktır. Bu paketle ithal ettiğimiz ürünler Muş’ta üretilirse, ithalat rakamlarımız düşecek, ihracat rakamlarımız artış gösterecektir. Yeni teşvik paketinin başta ülkemiz olmak üzere bölgemiz ve ilimiz için çok önemli bir yasa olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
Teşviğin uygulanmasında bürokratik sıkıntı yaratılmaması gerektiğini söyleyen Başkan Sinecem, bürokrasinin de yatırımcıya her türlü desteği vermesi ve önünü açması gerektiğini belirtti.
Geçmişte yatırımcıya arsa tahsisi yapmayan bürokratlar olduğunu ifade eden Sinecem, şunları kaydetti:
“Hazine ve İl Özel İdaresi’ne ait arazilerin acilen yatırımcıya tahsis edilmesi gerekiyor. Başbakanın, doğu illerinin kalkınması için gerekli desteğin verileceği sözleri, bizi umutlandırdı. Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan, nisan ayının sonlarına doğru Muş’ta bölge illerini kapsayan bir toplantı düzenleyecek. İlimizde yapılacak bölge toplantısında olumlu sonuçlar çıkacağını ümit ediyoruz. Biz daha önce 5. bölgede olmak istemiştik. Ancak teşvik paketi ile 6. bölgede yer aldık. Bu Muş için olumlu bir gelişme. 6. bölgeye diğer bölgelere göre daha büyük avantajlar tanındı. İnşallah bölgemiz ve ilimiz bundan sonra daha büyük adımlarla gelişme kaydedecek.”
Anadolu Ajansı