Skip to main content

Yem bitkisi kontrolleri devam ediyor

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2015 üretim yılından yem bitkilerinin desteklemesinden faydalanan 2 bin 361 çiftçinin arazisinde yem bitkisi kontrollerini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Konu ile ilgili İl Müdürlüğünce yapılan yazılı açıklamada, İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları tarafından 29.04.2015 tarihinde Yem bitkileri (yonca, korunga, fiğ ve silajlık mısır) arazi tespit çalışmaları başlamıştır. İlimizde Merkez İlçeye bağlı 113 köy ve 1 mahallede yem bitkisi ekimi yapılmakta olup, 2013 Üretim yılı kapsamında destek alan 344 çiftçide toplamda 7.766 da’ lık alanda; 2014 Üretim yılı kapsamında destek alan 191 çiftçide toplam 3.620 da’ lık alanda yem bitkileri kontrolü yapılmaktadır. 2015 Üretim Yılı kapsamında ise bugüne kadar 385 adet yem bitkisi dosya başvurusu yapılmıştır. İl genelinde 2013 Üretim yılında toplam 1.307 çiftçide 34.603 da’ lık alanda, 2014 Üretim Yılında 979 çiftçide 27.295 da’lık alanda kontrol yapılmıştır. 2015 Üretim Yılında ise il genelinde toplamda 2 bin 361 çiftçi yem bitkisi desteklemesi kapsamında müracaatta bulunmuştur. Yonca, Korunga ve Fiğ yem bitkileri için Mayıs ayında başlayan müracaatlar Temmuz ayına kadar, Silajlık Mısır için ise Mayıs ayında başlayan müracaatlar Eylül ayına kadar devam edecektir denildi.

Arazi kontrollerinin 6 grup halinde 19 teknik personel tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: Tablet uygulamasıyla arazi kontrollerini yürüten personeller Pasor Parsel Sorgu Programı (Arazi Parseli Öğrenme Uygulaması) sayesinde uydu üzerinden aktif olarak il geneli kadastro durum sorgulamalarını yapmakta ve her parsele ait bilgileri en net bir şekilde elde edebilmekte olup önceki yıllarda yaşanan parsel koordinat eşleşme sorununu yaşamamaktadırlar. İnternetin çekmediği köylerde ise Kocaman Harita Uygulaması ile tablet üzerinde bulunan GPS ile mevcut konumun koordinatlarını x ve y mesafelerini hesaplayarak tespit etmektedirler. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı araziler üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere, yapay çayır-mera üretimi yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için 4 yıl ve korunga için 3 yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına Yonca (sulu) 50 TL, Yonca (kuru) 30 TL, Korunga 40 TL, Tek yıllıklar 35 TL, Silajlık tek yıllıklar 50 TL, Silajlık mısır (sulu) 75 TL, Silajlık mısır (kuru) 35 TL ve Yapay çayır-mera 100 TL olarak ödeme yapılmaktadır.

Yem Bitkileri kontrolleri kapsamında gidilen köylerde ÇKS’ ye kayıtlı 2015 yılı ürünü için prim desteği yüzde 100 olan baklagil grubu bitkiler de kontrol edilmektedir. Yine aynı kapsamda gidilen köylerde hububat ekiliş alanlarında süne ve çekirge keşif surveyleri ve diğer hastalık ve zararlı kontrolleri de yapılmaktadır. Toprakaltı zararlıları ile yaprak biti, thrips, ekin bambul böceği, buğday kesik böceği ve süne gibi zararlılara rastlanmakta olup zararlı popülasyonu ekonomik zarar eşiğine ulaşmadığından kimyasal mücadele uygulanmamaktadır. Bahar mevsiminin yağışlı geçmesi sebebiyle hububat ekiliş alanlarında özelikle sarı pas ve septoria gibi fungal hastalıklara da rastlanmakta ancak bitki başaklanma dönemine geldiğinden ve hastalık etmeni bitkinin bayrak yaprağını sarmadığından kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri