Skip to main content

Uyuşturucu için soru önergesi verdiler

Muş Haber Fotoğrafı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekilleri Burcu Çelik Özkan ve Ahmet Yıldırım, son zamanlara artan madde bağımlılığına dikkat çektiler. Gençlerin uyuşturucudan kurtarılması ve bağımlıların tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Çelik ile Yıldırım, TBMMne soru önergesi verdiler.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından Anayasanın 98 İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince Çelik ve Yıldırım tarafından TBMMne sunulan dilekçelerin detayları aşağıya çıkartılmıştır.

BURCU ÇELİK ÖZKANIN SORU ÖNERGESİ

Muşta son yıllarda uyuşturucu madde kullananların sayısı ve kullanım alanı gittikçe artmış, kullanım yaşı ise gitgide düşerek endişe verici bir sınıra ulaşmıştır. Yapılan araştırmalara göre Muşta 7000 civarında madde bağımlısı olduğu ve kullanım yaşının ise 9a düştüğü görülmektedir. Madde bağımlısı sayısındaki bu hızlı artışa ve kullanım yaşının oldukça düşmesine rağmen resmi kurumlar tarafından Muşta bu sorunun çözümüne yönelik ciddi çalışmalar yürütülmemekte, tedavi edici ve önleyici tedbirler alınmamaktadır. Madde bağımlısı sayısının oldukça yüksek olduğu ilimizde madde bağımlılarını tedavi edecek Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) gibi bir tedavi merkezi bulunmamakta, açılması için yapılan girişimler bürokratik engellere takılarak ya ret edilmekte ya da sonuçsuz bırakılmaktadır. Tedavi olmak isteyen hastalar ise en yakın AMATEMin bulunduğu Elazığa yönlendirilmekte, ancak Elazığdaki AMATEMe de sınırlı sayıda hasta kabul edilebilmektedir.

Uyuşturucu madde kullanımı ve bu sorunun bağımlılığa dönüşmesi sadece kullanan kişileri etkilememekte, başta kişinin ailesi olmak üzere tüm toplumu sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan derinden etkilemekte ve toplumsal önemli bir soruna dönüşmektedir.

Bu nedenle bu sorun toplumsal bir sorun olarak algılanmalı, üretilecek çözümler toplumun kültürel, ekonomik ve sosyal dokusuyla beraber hastaların kendine özgün durumları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmalı, bu süreçte resmi kurumlar sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin önerilerini ve desteğini alarak, onlarla işbirliği yaparak kalıcı ve süreklilik arz eden çözümler üretmelidir. Bu bağlamda;

1. Muşta resmi kayıtlara göre uyuşturucu madde kullananların sayısı ve oranı nedir? 2002 yılından beri yılda kaç kişi tedavi olmak için sağlık merkezlerine başvurmuştur ve kaç kişi uyuşturucu madde kullanımından dolayı hayatını kaybetmiştir?

2. 2002 yılından beri Muşta uyuşturucu madde bağımlılığından dolayı tedavi talep eden ve hayatını kaybeden birey sayısında nasıl bir değişim gözlemlenmiştir?

3. Uyuşturucu madde kullananların ve madde bağımlısı olanların sayısının hayli yüksek olmasına ve uyuşturucu madde kullanım yaşının oldukça düşmesine rağmen Muşta neden bir Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) açılmamaktadır? Önümüzdeki günlerde Muşa hizmet verecek bir AMATEM açılması planlanmakta mıdır?

4. Bakanlığınızın uyuşturucu madde kullanımını ve bağımlılığını azaltmaya ve engellemeye yönelik ne tür çalışmaları vardır? Var olan çalışmalar uyuşturucu maddeyle mücadelede yeterli midir?

5. Türkiye de madde bağımlılığı oranları 2002 yılından beri nasıl değişmiştir? Son 13 yılda tedavi talep eden birey sayısı ve madde kullanımından hayatını kaybeden birey sayısı kaçtır?

6. Uzun süredir gündemde olan bir sorun olmasına rağmen bu konuda kalıcı ve sürekli bir çözüm üretilememesinde bakanlığınızın herhangi bir ihmali olduğunu düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız ihmalleriniz nelerdir?

7. Türkiyede kaç tane Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) bulunmaktadır? Var olan AMATEM sayısı uyuşturucu maddeyle mücadelede yeterli midir?

8. Var olan AMATEM tedavi merkezleri bağımlılık oranlarının artış gösterdiği ile ve bölgeye paralel olarak mı kurulmuştur?

AHMET YILDIRIMIN SORU ÖNERGESİ

Tüm insanlığın başına bela olmuş uyuşturucu madde illetine her geçen gün yakalanan insan sayısı dramatik bir şekilde artmaktadır. Uyuşturucu madde bağımlılığı çocuk sınıfına giren yaş grubuna kadar düşmüştür. Uyuşturucuya başlamanın ve kullanımının en büyük nedeninin, uyuşturucu tacirlerinin kâr ve bu kârı büyütmek için olabildiğince geniş kitlelere yaymak olduğu tartışmasız bir gerçektir. İnsanların eğitim düzeyi, geçim sıkıntısı vb. nedenlerle kullanma gerekçesi ise tamamen yapay bir rahatlama aracı olmaya tekabül etmektedir. Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşmasını engellemenin en önemli yollarından birisi, güvenlik güçlerinin bu konudaki kararlılığı ve caydırıcı nitelikte olacak cezai yaptırımlarıdır. Bu konuda yapılan araştırmalar ve raporlar göstermektedir ki yeterli takip, soruşturma yapılmamak ile birlikte, yakalanan kişilere verilen cezalar da caydırıcı bir nitelik taşımamaktadır.

Son zamanlarda Muş ilinde uyuşturucu madde kullanım yaşının 9–10 yaşına kadar düştüğüne dair haberler çıkmaktadır. Bu konuda halk ile yapılan görüşmeler de, bu bilgileri teyit edecek niteliktedir. Uyuşturucu ile mücadele amacıyla kurulmuş olan Muş Gençlik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bingöl ile yapılan görüşmelerde uyuşturucu madde kullanımının İl bazında geniş yelpazesinin olduğu ifade edilmiştir. Alpaslan Bingöl, uyuşturucu kullanımının çocuklardan ev kadınlarına, işsizlerden çalışan kesime kadar birçok farklı sosyal katmanda on bine yaklaşan bir sayının varlığını belirtmiştir. Alparslan Bingöl bu konuda farklı tarihlerde basın organlarına da benzer açıklamalarda bulunmuştur.

Ülkemizde Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) uyuşturucu madde bağımlılığı ile ilgili olarak tedavi amaçlı kurulmuş en yetkin kurumdur. Fakat AMATEMlerin sayısının yeterli olmadığı gibi, kurulduğu yerler açısından da uyuşturucu madde bağımlı sayısının varlığına göre bir tercih yapılmadığını düşündürmektedir.

Muş Devlet Hastanesi veya farklı bir yerde bu konuda bir birim olmadığı gibi, en yakın AMATEMe sevkler konusunda da zaman kaybı yaşanıldığı düşünülmektedir. Yasal mevzuata göre AMATEM devlet hastanelerinde bir birim olarak açılabilmektedir. Muşta halkı isyan noktasına getiren bu konuda bir çözüm olması ve kamu vicdanının rahatlaması için gerekli kurumların olması elzemdir.

Devlet hastanesine bağımlı veya bağımsız bir AMATEM kurulma düşüncesinin varlığı ve geçmişte Muş ilinde yapılmış uygulamalar hakkında kamuoyunun aydınlatılması amacıyla birkaç sorunun cevaplanması ihtiyaç olmuştur. Bu bağlamda;

1. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair sözleşmede 18 yaş altı herkes çocuk olarak tanımlanmaktadır. Çocuk sınıfına giren uyuşturucu madde bağımlısı sayısı kaçtır? Bu yaş kaç yaş grubuna kadar düşmüştür?

2. Muş ilinde bugüne kadar uyuşturucu madde bağımlılarının sayısının tespitine yönelik bir çalışmanız olmuş mudur? Eğer olmuş ise bu sayı kaçtır? Olmamış ise böyle bir çalışma yapmayı düşünmekte misiniz?

3. Bu konudaki merkezlerin yetersizliği/yokluğunu göz önüne alarak Muşta AMATEM kurma düşünceniz veya girişiminiz var mıdır?

4. Muşta ve bölgede uyuşturucu madde kullanımının artışının sebeplerini araştırmaya yönelik bir girişiminiz var mıdır? Var ise bu konuda nasıl bir eylem planınız vardır?

5. Çocuk ve gençleri uyuşturucu maddelerden uzak tutmak ve gelişimlerini olumlu yönde etkilemek için herhangi bir sosyal kurum kurma planlamanız var mıdır?

6. Türkiyede bağımlı çocukların ve yetişkinlerin tedavisine yönelik kaç tedavi merkezi vardır? Bu merkezlerin dağılımı neye göre belirlenmektedir? Bu merkezler nerededir?

7. Uyuşturucu madde satıcılarının daha etkin bir şekilde takibi ve yakalanması için İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüğünüz bir program var mıdır? Varsa nedir?

8. Uyuşturucu madde satıcılarını caydırmaya yönelik olarak cezai yaptırımlarını değişmesi gerekliliğinden, Adalet Bakanlığı ile ortak yürüttüğünüz bir program var mıdır? Varsa nedir?

9. İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Genel Müdürlüğünün bu konudaki takip/yakalama girişimlerini yeterli buluyor musunuz? Yeterli değil ise, çalışmalarınızı ortaklaştırmak suretiyle önleyici tedbirlerin etkinleştirilmesine dair bir planlamanız mevcut mudur?

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri