Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğlu, Muş Alparslan Üniversitesi’nin (MŞÜ) bacasız bir fabrika olduğunu söyleyerek, üniversitede öğrenci sayısının artması ile birlikte şehirde ekonomik canlanma olacağını ifade etti.
Kentin ekonomik açıdan kalkınması için mutlaka öğrenci sayısının artması gerektiğini belirten Demirtürkoğlu, “Üniversitede öğrenci sayısı her yıl artarak devam etmektedir. Böyle olursa 5 bin olan öğrenci sayımız 10 bine çıkabilir. Üniversitemiz bacasız fabrikadır. Muş için bundan daha önemli bir fabrika olamaz” dedi.
Muş’a gelen öğrencilere yardımcı olmaları yönünde sürekli olarak esnaflara uyarılarda bulunduğunu ifade den Başkan Demirtürkoğlu; “Öğrenci diye 5 liralık bir malı 10 liraya satalım düşüncesini ortadan kaldırmamız gerekiyor. Öğrencilere daha uygun fiyatlarla satış yapmalıyız ki öğrencilerimiz gittikleri her yerde Muş’u övsünler. Öğrencilere ucuz mal satmamız bize kazandırır. Onlar alışverişlerini Muş’tan yaparsa Muş ve Muş esnafı kazanır. Esnaflarımıza yeni ve gençlere hitap edecek mekânlar açmaları konusunda da uyarılarda bulunuyoruz” diye konuştu.
Muş’ta kış aylarında esnafın sıkıntılı günler yaşadığına dikkat çeken Demirtürkoğlu, “Kış aylarında Muş’ta işlerde düşüş yaşanıyor. Vatandaş ihtiyacı olduğu zaman alışverişe çıkıyor. Kış mevsimi olduğu için esnaflarımız sıkıntılı günler yaşıyor” diye konuştu.
Karın nimet değil külfet olarak görüldüğünü hatırlatan Demirtürkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Kayak merkezi var ancak Muş’ta karı değerlendiremiyoruz. İlimizde ulaşım sıkıntısı da yok. Hava, kara ve demiryolu ağımız bulunuyor. Haliyle karı külfet değil gelir getirici bir nimet olarak değerlendirebiliriz. Muş’ta konaklama sıkıntısı olmadığı içinde ilimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayabiliriz.”
Bölgeye ve Muş’a yatırım yapılması için teşviklerin daha cazip hale getirilmesi gerektiğini belirten Demirtürkoğlu şunları kaydetti; “Bölgeye özel teşvikler verilmelidir. Elektrik, su, akaryakıt ve vergi alanında devletimizin yatırımcıya destek olmalı gerekir. Bölgenin cazip haline getirilmesi gerekir. Yatırımcı batı illeri dururken, doğu illerine aynı şartlarda gelip yatırım yapmıyor. Ancak kalkınma ajansları ile bölgemizde yeni yeni yatırımlar yapılmaya başlandı. Tabi bu bölgenin gelişmesine yeteri kadar katkı sağlamıyor.”
Şark Telgraf Gazetesi