KMM Nisan ayı toplantısına katılan AK Parti Muş Milletvekili Medeni Yılmaz, Van, Muş, Bitlis ve Bingöl Milletvekillerinin çalışmalar başlattığını ve en kısa sürede seferlerin yeniden düzenleneceğini söyledi
Küçük Millet Meclisi toplantısına katılan, Adalet ve Kalkınma Partisi Muş Milletvekili Medeni Yılmaz, KMM toplantılarının Muş için çok önemli ve yararlı olduğunu söyleyerek, böyle bir görüntüden memnun olduğunu dile getirdi.
Küçük Millet Meclisi (KMM) toplantısına Yılmaz’ın yanı sıra, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Muş Avukatlar Barosu Başkanı Sabahattin Göçmen, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Toplantıda genel gündem maddesi yanında, yerel gündem maddesinde, katılımcılarca sorulan sorulara da geniş şekilde yer veren Yılmaz, bugüne kadar bu toplantılara katılamadığı için üzüldüğünü, ancak bundan sonraki toplantılarda mutlaka bulunacağını belirtti.
“TREN SEFERLERİNİN İPTALİ BÖLGEYE ZARAR VERİR”
Katılımcılar, Vangölü Ekspresinin son seferini yaptığını, bunun da bölgeye büyük bir zararı olacağını söyleyerek, Milletvekillerinin bu konuda ne gibi girişimleri olduğunu sordular.
Milletvekili Medeni Yılmaz, Muş Ovasından geçen iki nehir üzerinde çalışmalar yapılması nedeniyle, tren güzergahının mecburen değiştirilmesi gerektiğini, bunun maliyetinin de çok yüksek olduğunu söyleyerek, bu konuda Van, Muş, Bitlis ve Bingöl Milletvekillerinin çalışmaları başlattığını ve mutlaka maliyeti ne olursa olsun, Vangölü Ekspresinin değişik güzergah üzerinden seferlerine devam edeceğini söyledi. İlde, özellikle Muratpaşa Mahallesinde, uyuşturucu madde kullanan yüzlerce gencin olduğuna dikkat çekilerek, bu konuda neler yapılması gerektiği tartışıldı. Bunun mutlaka önleminin alınmasının gerektiği konusunda görüş birliğine varan Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Milletvekili Medeni Yılmaz’dan da bu konuda destek istediler. Yılmaz, bu konuda komisyon kurulmasını ve bu sorunun çözümlenmesi gerektiğini vurguladı. Muş ve bölgede kadınların ikinci sınıf vatandaş olduğunu söyleyen Muş Kadın Derneği Başkanı Nurcan Çetinbaş’ın önerisi üzerine, töre cinayetlerinin ve kadınların baskı altında tutulmasının çağımızda kötü görüntü olduğunu vurgulayarak bu konuda da bir komisyon oluşturulmasını ve çalışmalara acilen başlanılması yönünde görüş birliğine varıldı.
Yılmaz, genel gündem maddesi olan Anayasa ve Referandum ile ilgili olarak yaptığı konuşmada: “Bu toplantıya ilk defa katılma imkanı buldum. Keşke daha önceki toplantılara da katılabilseydim. Bu toplantıların ilimiz için çok yararlı olduğu kuşkusuzdur. Şu anda Türkiye’nin gündeminde birinci sırada yer alan Anayasa konusunda genel anlamda bu değişiklikten yana olduklarını arkadaşlarımız söylediler. Ama bunlar yeterli değil, bu elbise dar geliyor, bu millete bu elbise giydirilmemeli dediler. Takdir edersiniz ki, sizlerin de çok yakından bildiğiniz Ülkenin bu kadar önemli bir meselesinde, toplumun duyarlı olması önemli. Türkiye’de sözüm ona bazı elitler, yıllardır bu halkı küçümseyerek, bu halka tepeden bakarak, kendilerini daha fazla eşit sayarak, bu halkı yok saydılar. Hatta daha da ileri gittiler. Efendim bir profesörle, bir çobanın oyu nasıl eşit diyecek kadar da cüretkar bir şekilde ileri gittiler. Bu topluma saygısızlık göstermekten çekinmediler. Sizlerin de çok yakından bildiğiniz ve izlediğiniz gibi, AK Parti İktidarı 2002 yılından beri bu yana, her türlü iradeyi ortaya koymaya çalıştı. 1924’te Türkiye ilk Anayasasını yapmış, belki şu anda konuştuğumuz tartıştığımız l982 Anayasasından çok daha iyi. Demokrasisi kesintiye uğramış, süngülerin ve silahların gölgesinde bir demokrasi var ve bu gölgede oluşturulan Anayasalarla, bu millet yönetilmiş. Tabiî ki bu Anayasanın değişmesi lazım, tabiî ki kökten değişmesi lazım, toplumsal mutabakatla oluşturulan bir Anayasa, AK Partinin gerçekten talep ettiği bir Anayasadır. Ancak böyle bir Anayasaya ne kadar fırsat var, ne kadar imkan veriliyor bu ayrı bir konu. Sadece Milletvekilliğinin dokunulmazlığının kaldırılması demokrasiye haksızlıktır. Bürokrasinin çok büyük kesiminde, çok ileri derecede dokunulmazlıkları olanlar var. Gelin bunu beraber yapalım dediler ama Cumhuriyet Halk Partisi hayır dedi” diye konuştu.
Anayasa ve Referandum ile ilgili olarak, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Anayasa’nın değişmesinin gerektiğini vurguladı. Anayasa’nın çağın gereklerine ve şartlarına uygun hale getirilmesinde ülke yararı bulunduğunu dile getiren Başkan Dede, böyle toplantıları görmekten, fikirlerin açık şekilde söylenmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.
Katılımcılardan KESK Dönem Sözcüsü Uğur Turan, yeni bir anayasaya olan gereksinimin toplumun neredeyse hemen her kesimince dile getirildiğini, bugüne kadar yapılan şeyin darbe ürünü olan 1982 Anayasasının kısmi değişikliklerle düzeltilmeye çalışılması olduğunu, 1987 yılından itibaren, bazı maddelerde birden fazla olmak üzere toplam 81 maddede yapılan değişikliklerin, 82 Anayasasının antidemokratik ruhunu ortadan kaldırmaktan uzak olduğunu, siyasi ve toplumsal sorunlara çözüm üretmek yerine bir krizden kurtulup, bir başka anayasal krize sürüklenme biçiminde seyrettiği dile getirdi. Muş`un Sesi Gazetesi