Türkiye Makine Mühendisleri Odası Muş İl Temsilciliği, 27 Kasım tarihinde “Binalarda ısı yalıtımı” konulu panel düzenliyor. Panele; İzoder Teknik İşler Eğitim Uzmanı Güneş Yüzügür katılacak. Saat 15.00’de Muş Kültür Merkezinde düzenlenecek olan panele, Vali Erdoğan Bektaş ve Belediye Başkanı Necmettin Dede’nin yanı sıra resmi kurum ve kuruluşlardan personellerin ve halkın katılması bekleniyor.
Panel’in amaçları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Muş Şube Başkanı Feyzi Şirin, ısı yalıtımının büyük avantajları olduğunu belirterek, “Muş’ta binlerce konut bulunmakta, bu konutların ısı yalıtımına geçtiği ve yüzde 40 tasarruf sağlandığı düşünüldüğünde, ekonomik açıdan %40’lık kar sağlanmış olacaktır. Yakıtta yapılan bu tasarruf, kendini 2 ile 5 yılda amorti ediyor” diye konuştu.
YAZIN SERİN – KIŞIN SICAK GEÇİYOR
Binaların kışın soğuyup, yazın ısındığını belirten Şirin, “Kışın kömür, fuel-oil gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz. Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır. Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama % 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkân sağlar. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekânlar oluşturur. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğunlaşmayı (terlemeyi) önler. Isı yalıtımıyla ayrıca yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulur.” diye konuştu.
MALİYETİ UYGUN
Isı yalıtımının evlerin çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen malzeme uygulanmasıyla yapıldığını belirten Feyzi Şirin, “Pencerelerde de özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır. Isı yalıtımı binaların içinden veya dışından uygulanabilir. Isı yalıtımının önemli bir unsuru da tesisatların yalıtılmasıdır. Isı yalıtımının binanın yapım aşamasındaki maliyeti, bina maliyetinin % 2’si ile 5’i arasındadır. İnşaat aşamasında ısı yalıtımı yapılmış bir binada; düşük kapasiteli kazan, klima, küçük radyatör ve tesisat kullanılacağı için yatırım ve işletme maliyeti de azalacaktır. Isı yalıtımı için yapacağınız harcamalar, sağlanan enerji tasarrufu ile 2–5 yıl içinde kendini geri öder.
Binalarda yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları için gereken süre; yapının ihtiyaçları, büyüklüğü ve yalıtım uygulamasında çalışacak kişi sayısıyla ilişkili olarak belirlenir. Genel olarak ısı yalıtımı uygulamaları, orta büyüklükteki bir bina için 1–4 haftalık zaman zarfında tamamlanır. Dıştan yapılan yalıtım uygulamalarının aşırı soğuk ve yağışlı günlerde yapılamadığı unutulmamalıdır.” diyerek sözlerini noktaladı.
Muşun Sesi Gazetesi