Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turanın yaptığı yazılı açıklamaya göre 13. Başvuru Çağrı İlanı başladı. 12 Aralıktan itibaren başvuruları alacak olan TKDK 10 Şubat 2015 tarihine kadar başvuruları kabul edecek.
TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan yazılı oalrak yapmış olduğu açıklamada, Kurumumuz Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Fonunu kullandırmak amacıyla 10 Kasım 2014 tarihinde On Üçüncü Başvuru Çağrı İlanına çıkmıştır.
Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı Türkiyenin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır dedi.
Turan açıklamasında, İl Koordinatörlüğümüz ilgili ilan kapsamında Potansiyel Faydalanıcıların hazırlamış olduğu ve ilimizde uygulanacak projeleri 12.01.2015 tarihi saat 09.00dan itibaren kabul etmeye başlayacak olup 10.02.2015 tarihi saat 21.00e kadar sürdürecektir. Son başvuru tarihiden sonra yapılacak başvuruları kabul etmeyecektir.
On Üçüncü Başvuru Çağrı İlanında 103 – Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar ve 302 – Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi kapsamında hazırlanan projelere % 50 hibe desteği sağlanacaktır. Ayrılan 187.826.012,00 Avroluk fonun % 75 Avrupa Birliği, % 25 Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanmaktadır ifadelerine yer verdi.
TKDK Muş İl Koordinatörü Turan yapmış olduğu yazılı basın açıklamasında ayrıca şu bilgilere yer verdi: Bu kapsamda İlimiz girişimcileri; süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebzelerin depolanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması yatırımlarına hibe desteği sağlanacaktır. Ayrıca kırsal alanda yer alması kaydıyla; arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkilerinin yetiştirilmesi, meyve ve sebzeler dahil her türlü bitkinin üretim materyali olarak fide-fidan yetiştirilmesi için sera kurulması, Program dahilinde kabul edilen el sanatlarına ve yerel ürünlere yönelik mikro işletmeleri, konaklama tesisleri, halı sahalar, restoran, kafeterya gibi yeme içme tesisleri, her türlü spor aktivitesine yönelik tesisler ve kültür balıkçılığı yapılmasına yönelik yatırımlar desteklenecektir.
Kurumumuz ahır, ağıl ve kümes yatırımlarının içerisinde yer aldığı 101 – Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar kapsamında hibe desteği sağlamayacaktır.
Başvurular ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve dokümanlara www.tkdk.gov.tr internet adresimizden öğrenebilirsiniz. Bu vesile ile hazırlanan projelerin İlimize hayırlı olmasını diliyorum.
Muş Manşet Gazetesi