Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Kürt Dili ve Edebiyatı araştırma görevlisi İlyas Sayım, Muş´ta faaliyet gösteren Özgür-Der´in hizmet binasında değişik meslek gruplarından dinleyicilerin katıldığı Temmuz Dergisi Kritiği başlıklı bir seminer verdi.
Edebiyat-Toplum Bağı Edebiyatla sosyal olaylar arasında kopmayan bağlar olduğunu, şairlerin eserlerinde bireyselciliği hatırlatan unsurlar olsa bile edebiyatın ana malzemesinin insan olduğu sürece sosyal olanla ilişkinin kopmayacağını vurgulayan Sayım, bu gerçekliğin, edebî söylemler yoluyla pekişeceğini ve Temmuz dergisinin Eylül sayısında 15 Temmuz darbe girişiminin pek çok yönüyle dillendirilmesinin edebiyat-toplum bağının bir tezahürü olduğuna dikkat çekti.
Çok Boyutlu Aktarıldı´ Sayım, şunları kaydetti: Dergide ikisi tercüme olmak üzere çok sayıda şiire yer verilmiş. Şiirlerin üslup ve içerikçe birbirinden farklı olması ve çeşitlilik göstermesi sevindirici. Ne var ki kimi şiirlerde ilk bakışta yadırgadığımız ifadeler ya da daha da üzücüsü tevhit hassasiyetine ters düşen dizelere rastlamak mümkün. Sözgelimi Mustafa Uçurum´un çevirisiyle okuduğumuz Mahmut Derviş´e ait Şamlı Güvercin Gerdanlığı şiirinde Şam şehri; tarih, kültür ve medeniyet bağlamında işlenmiş ve bunlar acıdan bir çerçeve içine alınarak çok boyutlu olarak aktarılmıştır.
Muş Ovası Gazetesi