Susuzluk sebebiyle arazilerin nadasa bırakılmasına sebep olan ve Yazla deresinden kanallarla su taşınan Tabanlı Göletinin kapalı sistem derivasyon kanalı projesi tamamlanarak hizmete sokuldu
Muş İl Özel İdaresinin tarım ve hayvancılık alanındaki yatırımları sürüyor. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi amacı ile yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi.
Muşun Tabanlı ve Yedipınar köyleri arasında bulunan Tabanlı göletinin su toplama havzasının yetersiz olması sebebiyle Yazla dersinden kapalı sistem kanallarla göletin beslenmesi sağlandı.
Yaklaşık 8 bin dekar tarım arazisini sulayan Tabanlı göletinin su toplama havzası yetersiz olduğundan, gölet geçmiş dönemlerde yazla deresinden derivasyon kanalı yapılarak Yedipınar köyünden geçirilip gölet beslenmekteydi. Ancak, açık olan kanalda meydana gelen boğulma olaylarından dolayı, can kaybını önlemek amacıyla İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından kanallar kapalı sistem haline getirildi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür ile birlikte yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Vali Vedat Büyükersoy, hayata geçirilen projenin Muşa hayırlı olması dileğinde bulundu. Büyükersoy, Halkımızın evlerinin önünden geçen açık kanallar, ne yazık ki zaman zaman can kayıplarının da içinde olduğu talihsizlikleri yaşamamıza sebebiyet verdi. Vatandaşlarımızın böylesi acılar yaşamasının önüne geçmek için yerleşim yerlerinin yakınlarındaki bütün açık sulama kanallarını kapalı sistem sulama kanalı haline çevirmek için yaptığımız çalışmalar devam etmektedir. Yaptığımız çalışmalar sonucunda vatandaşlarımıza, hem tarım arazileri sulamak için hem de hayvanlarının rahatlıkla içme suyunu karşılayabilecekleri geniş havzalı göleti vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Milletimize hayırlı uğurlu olsun dedi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada göletle ilgili verilen bilgilerde şunlara yer verildi; Sayın Valimizin katkılarıyla kanalın kapalı sisteme dönüştürülmesi konusunda proje hazırlanıp tamamlanmıştır. Söz konusu kapalı sistem saniyede 600 lt su taşıma kapasitesine sahiptir. Bu da yılda yaklaşık 1,500 000 m³ suyun gölete taşınması anlamına gelmektedir. 2013 yılında Tabanlı köyü arazilerinden yaklaşık 4000 dekarlık alan su yetersizliğinden nadasa bırakılmıştı. Ayrıca Tabanlı göletinden binlerce hayvan içme suyu anlamında faydalanmaktadır.
Muş Manşet Gazetesi