Muş Valisi İbrahim Özçimen, Muş’ta iki yıldan beri faaliyet gösteren ve ihracat yapan önemli bir sanayi kuruluşu konumundaki Barit Fabrikası’nın Suriye’ye 40 bin ton barit ihraç etmeye başladığını bildirerek, bunun oldukça sevindirici gelişme olduğunu söyledi.
Barit Fabrikası’nı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alan Vali İbrahim Özçimen, Muş’tan ihracat yapılmasının kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.
Vali olarak ilin refahının artmasından sorumlu olduğunu kaydeden Özçimen, “Burada 40 kişiye istihdam sağlanıyor. Gelen giden kamyonlar, TIR’lar, akaryakıt istasyonlarına da küçük sanayiciye de bir hareket getirdi. Gönül arzu ediyor ki ildeki barit sahalarında da çalışılsın. Ancak şu anda ildeki barit madenleri kullanılmayınca burada işlenen maden Bitlis’ten geliyor. Ama bu burada durmayıp, gelişmeli başka yeni sanayiler de gelmelidir. Bu tesis, ilde terörün olmadığını ve ağır kış şartlarına rağmen sanayiin işlediğini göstermektedir. Bu tesisin şehre diğer sanayileri de çekeceğine inanıyorum” dedi.
Suriye ile 40 bin ton barit anlaşması yaptıklarını ve Irak ile görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Barit Fabrikası sahibi Ahmet Haşim Kocaman, hedeflerinin 2006 yılı sonu itibariyle 5-6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmek olduğunu ifade etti.
İki yıldan beri Muş Barit Fabrikası’nı işlettiklerini kaydeden Kocaman, “1991 yılında ABD’nın Irak’ı vurmasının ardından yaşanan kriz sebebiyle Muş Barit Fabrikası kapanmıştı. Bu arada biz de doğduğumuz topraklara ne yapabiliriz düşüncesiyle araştırmalar yaptık ve Muş’ta barit madeninin olduğunu öğrendik. Daha sonra şehirde atıl vaziyette bulunan barit fabrikasının ruhsatlarını alıp yatırıma başladık. 5084 sayılı yasadan faydalandık ve fabrika için arsa tahsisi yapıldı. Şimdi de Suriye’ye ihracat yapılıyor. Irak’tan ve Afrika ülkelerinden de barit talebi var. Irak’a barit ihracatı için hazırlık yapıyoruz. Suriye’ye şu anda sevkıyat devam ediyor. Şu ana kadar 2 bin tonun üzerinde mal teslimatı yapıldı. Bundan sonraki süreçte Suriye’ye sürekli mal vereceğiz. Irak’a da ihracat yapmak için görüşmelerimiz devam ediyor. Irak’ın barit alımı yapması için daha zaman var ama barit alımı yapılacağı zaman Irak’a yaklaşık 200 bin ton barit verebileceğimize inanıyorum” diye konuştu.
İki üç yıl içerisinde Muş’ta yatırım alanlarını genişleteceklerinin ifade eden Kocaman, şunları söyledi:
“Muş’ta başka yatırım planlarımız var. Ancak biz kendi öz kaynaklarımızla yatırım yapmaya kalkıştığımız zaman 2-3 sene sonra yatırımları bitirebileceğiz. Fabrikanın bulunduğu arazi 5084 sayılı yasadan tahsis olduğu ve yatırımın yarısı yapılmış durumda olduğu için arazideki tapu şerhi kalkarsa, Kalkınma Bankası’ndan kredi kullanma imkanına sahip olacağız. Bu şerhin kaldırılması halinde çimento ve demir fabrikalarının yanı sıra boya ve ilaç sanayiinde kullanılan bariti de 2007 yılının sonuna kadar üretebileceğiz. Buraya kuracağımız ikinci değirmen sistemiyle boya sanayiinde kullanılan bariti üretmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz 2006’da ikinci değirmeni kurabilmek. Suriye’ye yapılan ihracat dolayısıyla 4 milyon dolarlık girdi sağlayacağız. Bu yıl 40 bin ton sadece Suriye’ye gidiyor. Gelecek yıl bu hedefi en azından iki katına çıkarmayı planlıyoruz.” Haber: Kadir Tunç NULL
Suriye`ye barit ihracı.
Haber Kategorileri :
098
Haziran 8, 2006 4:30 PM
İlgili Haber Bulunamadı
Ekonomi Haberleri
Eğitim Haberleri
Kültür Sanat Haberleri
Profesyonel internet sitesi için arayın..
- Google Arama Kaydı
- SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
- Türkçe Yönetim Paneli
- Yedekleme Hizmeti