Skip to main content

Sorunlar devam ediyor

Muş Haber Fotoğrafı

Eğitim Bir Sen Muş Şube Başkanı Bayram Güler, birinci dönemin bittiğini, ancak sorunların devam ettiğini belirtti. 
 
Eğitim Bir Sen Muş Şube Başkanı Bayram Güler, eğitimdeki sorunlarla ilgili olarak basın açıklamasında bulundu. Güler: “2012-2013 eğitim-öğretim yılı birinci dönemini geride bıraktık. Eğitim sistemi üzerinde uzun vadede önemli etkileri olacak değişikliklerin yaşandığı zaman dilimi olarak anılacak bu dönemde 4+4+4 yeni eğitim sistemi hayata geçirilmiş, okula başlama yaşı aşağı çekilmiş, lise zorunlu eğitim kapsamına alınmış, din eğitimini de içerecek şekilde seçmeli dersler havuzu genişletilmiş, haftalık ders saatlerinde artış yapılmış, yüksek öğretimin yeniden yapılandırılması konusu ve YÖK Yasası tartışmaya açılmış, üniversitedeki öğrencilere uygulanan zorunlu katkı payı, harçlar kaldırılmış, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlardaki öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğinde yetersiz ama önemli değişiklikler yapılmıştır. Eğitim sisteminin tek tipçilikten arındırılması adına önemli adımların atıldığı 2012-2013 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde eğitim çalışanlarını mağdur eden sorunlara ise köklü çözümler geliştirilmemiş ve sorunların önümüzdeki döneme devretmesine neden olunmuştur” dedi. 
EK ÖDEME MAĞDURİYETİ ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR
Güler: “Eşit işe eşit ücret” kapsamında 666 sayılı KHK ile farklı kurumlarda aynı unvanda çalışan kamu personelinin ücretlerinde ek ödeme oranları üzerinden eşitleme yapılırken, öğretmen ve öğretim elemanlarının ücretlerinde iyileştirme yapılmamış, öğretmen ve öğretim elemanları KHK mağduru haline getirilmiştir. 2012 yılı toplu sözleşme sürecinin mutabakatsızlıkla sonuçlanması ve devamında bir günlük iş bırakmamıza neden olan “ek ödeme” sorunu hala çözülmemiştir.
Anayasa Mahkemesi’nin, 666 sayılı KHK’nın iptali istemiyle açılan davada, bazı maddelere yönelik iptal kararı vermesi bir fırsat olarak görülmeli ve iptal kararı sonrası yapılacak yeni düzenlemede öğretmen ve öğretim elemanlarının ek ödeme mağduriyeti de giderilmelidir” dedi.
ATILMASI GEREKEN ADIMLAR ÖTELENİP, SORUNLAR BİRİKTİRİLMEMELİDİR
Bayram Güler: “Milli Eğitim Bakanlığı, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’da yapılan değişiklik ve 4+4+4 yeni eğitim sistemine ilişkin yasal değişiklikler içeren düzenlemeler sonrası yönetmelikleri güncelleyememiştir. Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği,  Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği gibi yönetmelikler ivedilikle değiştirilmesi gerekirken, değişiklikler ötelenmiş, uygulamada oluşan çelişkiler nedeniyle yaşanan sorunlar daha da birikmiştir. Başta şube müdürlüğü atamaları olmak üzere eğitim kurumu yöneticilikleri atanma süreci belirsizliğini korumaktadır. Genel idare hizmetleri sınıfı çalışanlarından yardımcı hizmetli, memur, şef gibi personelin görev tanımları, atanma ve yer değişiklikleri hususları yönetmelik çıkarılamadığı için hala muallakta durmaktadır. Bakanlık, Ekim 2012 Kurum İdari Kurulu Çalışma Raporu gereği, başta yetkili sendika olmak üzere eğitimin paydaşlarının da görüşlerine başvurarak değişiklikleri bir an önce yapmalı ve devam eden belirsizliği ortadan kaldırmalıdır. Norm fazlası öğretmenler, norm güncellemesi yapılmadığı için okullarında kendi alanlarında ihtiyaç olmasına ve fiilen derse girmelerine rağmen norm fazlası gösterilmeye ve resen atanmaya çalışılmaktadır. Bu uygulama bir an önce durdurulmalı, normlar güncellendikten sonra norm fazlası öğretmen atamaları gündeme alınmalıdır. Şubat’ta özür grubu atamaları ve ilk atama yapılmalıdır. Eş durumu, öğrenim durumu ve sağlık durumu özrüne bağlı yer değişiklikleri Şubat ayında yapılmalıdır. Bütçe Problemleri Artarak Devam Eden Okullara Kaynak Ayrılmalıdır
Bütün kamu kurumlarında giderler tahsis edilen yıllık bütçe ile karşılanırken, okullara bütçe verilmemekte ve adeta başınızın çaresine bakın denilmektedir. Yardımcı hizmetli başta olmak üzere personel ihtiyacı had safhada olan okullar; temizlik, günü birlik tamir ve bakım, rutin giderler gibi konularda Okul Aile Birlikleri kanalıyla velilerin katkısını talep etmektedir. Okullara herhangi bir bütçe göndermeyen devlet, bütçe tahsis ederek yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekirken, okulun sorunlarını omuzlayan okul yöneticilerini alandan kopuk talimatlarla yıpratmayı bu dönem de sürdürmüştür. Okullarda yaşanan olumsuzlukların önüne geçilebilmesi ve eğitim yöneticilerinin sorunlardan ziyade eğitime yoğunlaşabilmesi için, okullara ihtiyaçları oranında kaynak ayrılmalıdır. Alan değişikliği iptal talepleri karşılanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı sınıf öğretmenliği kadrosunda çalışanların mezuniyet alanlarına geçiş süreci olan alan değişikliğini sağlıklı bir şekilde yürütmediği için sorunlar devam etmektedir. Alan değişikliği sürecinde Bakanlığa sunduğumuz önerilerin bir kısmının dikkate alınmamış olması daha sonraki süreçte bazı problemlerin yaşanmasına neden olmuştur.
Öğrencilere tek tip kıyafet dayatmasından vazgeçilmiş fakat kamu çalışanlarına kılık ve kıyafet dayatması devam etmektedir. 1982 yılından kalma darbe döneminin iklimini yansıtan kılık ve kıyafet yönetmeliği bir an önce çöpe atılmalıdır. Çalışanların saçı, bıyığı, ayakkabı topuk boyu, giyilen pantolonunun kumaşı, kazağının yakası ve başın açık olup olmaması gibi birçok gereksiz ve gülünç dayatma içeren yönetmelik darbecilerle birlikte tarihteki kirli yerini almalıdır.
İLİMİZE HAS SORUNLAR
1-İmam Hatip Ortaokulu kısımlarına hızlı bir şekilde öğrenci talebi artmaktadır. Fakat okulların fiziki kapasitesi yeterli değildir. Bu yıl okullarımızda zaten var olan derslik  sıkıntısı, önümüzdeki yıl öğrenci talebi artacağından bu sıkıntı daha da artacaktır. Bunu için İHL ve İHO Hizmet Binaları yatırım programlarına alınmalı ve hızlı bir şekilde binalar yapılmalıdır. 2- İlimizde özellikle Ortaöğretimdeki pansiyon sıkıntısı devam etmekte olup, Haydi Kızlar Okula kampanyasına rağmen köylerde lise olmadığı için köylerden  ilçe ve il merkezlerine okumaya gelmek isteyen  öğrencilerin  pansiyon sıkıntıların bir an önce giderilmesi gerekir. 3-Batı illerinde norm fazlası öğretmen olmasına rağmen, ilimiz 2000 öğretmen açığıyla eğitim-öğretime devam etmektedir. İlçelerimizde çoğu 2 yıllık önlisans mezunları ile eğitim-öğretime devam edilmektedir. 4-İlimize tahsis edilen şube müdürlüğü kadrolarına liyakat esasları göz önünde bulundurularak bir an önce görevlendirmeler yapılmalıdır. 5-Köy Okullarımızın fiziki koşulları iyi olmayıp, temizlik ve hijyen açısından sıkıntıları bulunmaktadır. Okullarımızın ihtiyaç duyduğu temizlik elemanı hizmet alımı şeklinde karşılanmalıdır. 6-Okullarımızın birçoğunda spor aktivitelerinin yapılacağı alanlar olamaması özellikle kış aylarında öğrencilerimizin enerjilerini deşarj edememelerine bağlı olarak şiddete yöneltmektedir. Buda başarıyı olumsuz yönde etkilemektedir. Biran önce okul bahçelerine spor alanlarının yapılması gerekmektedir
7-Öğrencilerimizin şiddetten arınması için değerler eğitimine önem verilmelidir.
8-Muş Alparslan Üniversitemizin ulaşım sorununu,  Muş Belediye Başkanımız araç sayısını artırarak bu surunu ikinci eğitim dönemi başlamadan  bir an önce çözmelidir.
9-Madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlıklar okullarımızda artmaktadır. İlgili merciler tarafından gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.

 Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri