Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesiyle özellikle imalathane ve fırınlarda çalışanlar bir hayli zorlanıyor. Oruç saatlerinin uzun olması ve hava sıcaklığı nedeniyle zorlanan usta ve çıraklar, her şeye rağmen Ramazan Bayramı siparişlerini yetiştirmeye çalışıyorlar.
Dışarıda 40´a yaklaşan hava sıcaklığının yanı sıra hamur açarken pencere ve kapıların kapatılmasıyla imalathanelerde sıcaklık seviyesi iyice artıyor. Hamur açma işleminin tamamlanmasıyla havalandırmalı çalıştıran işçiler, kapı ve pencereleri açarak serinlemeye çalışıyorlar. Ramazan Bayramı için yaklaşık bir hafta önce bayram siparişlerini hazırlamaya başlayan işçiler, bayrama bir gün kala çalışmalarına devam ediyorlar. İl genelindeki tüm imalathanelerde aynı zorluklar yaşanırken işçileri en çok bayramla birlikte başlayacak tatil sevindiriyor.
Günde 30-40 tepsi tatlı yapıyoruz İl merkezindeki bir imalathanede Baklava Ustası olarak çalışan Kadri Yonat, Ramazan ayında en zor mesleklerden birinin tatlı imalatı olduğunu ifade etti. Ramazan Bayramı için günde 30 ila 40 tepsi arasında tatlı yaptıklarını ifade eden Yonat: Ramazan Bayramı vesilesiyle yaklaşık bir haftadır bayram tatlısı yapıyoruz. Günde ortalama 30-40 tepsi tatlı yapıyoruz. Ramazan ayı dolayısıyla hem oruç hem de sıcak hava tabi ki bizi çok etkiledi. Tabi eskisi gibi değil artık hamuru makinede açıyoruz. Ama yinede bazı işlemler esnasında kapı veya pencere açmamamız gerekiyor. Özellikle baklavanın hava almaması lazım. Bayrama bir gün kaldı ancak işimiz bitmedi.
Bu geceye kadar yetiştirmemiz gereken siparişler var. Bayrama az bir zaman kala mesailerimiz uzadı. Sabah 7 gibi başlayıp akşam iftar öncesine kadar çalışıyoruz son günlerde. Sipariş çok olduğu için iftar sonrası da gelip çalışıyoruz sözlerini kullandı. İmalathanenin Baş Ustası Nusret Karadağ ise şöyle konuştu: İmalathanemiz tabi ki sıcak. Oklava kullanırken hiçbir yeri açamıyoruz.
Onun dışında havalandırmamız var. Hamur açma işleminde herhangi bir şekilde hamurun hava almaması lazım ancak tatlı döşeme işlemine başladığımızda havalandırmayı açıyoruz. Şu an makine kullanmamızda bize avantaj sağlıyor. Tatlıları çok erkenden yapmıyoruz bu makine sayesinde ve buda taze tatlı yapmamızı sağlıyor. Burada şu an 10 kişi çalışmaktayız. En zor işlerden biri de fırına bakan arkadaşımıza ait. Ramazanın bitmesiyle işler biraz düşer normal olarak ve bizde daha düşük tempoda çalışırız.
Muş Ovası Gazetesi