18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 94. yıl dönümü dolayısıyla Muş Kültür Merkezinde tören düzenlendi. Törene Vali Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı, Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Dursun Ertuğrul, Belediye Başkan Vekili Deniz Memiş, Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Osman Özcan, Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, daire müdürleri, Şehit, Gaziler ve Malulleri Derneği üyeleri, şehit aileleri, askerler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 100. Yıl Zafer İlköğretim Okulu Öğrencisi Öznür Acar ‘Dur Yolcu’ adlı şiiri okudu.
Daha sonra 100. Yıl Zafer İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Oktay Meriç günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Meriç yaptığı konuşmada; “Çanakkale savaşları tarihin en zorlu savaşlarından biridir. 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında politik gelişmelerini tamamlayan Avrupa devletleri arasında tırmanan rekabet yayılmacı anlayışlara dönüşmüştü. Avrupalı devletler büyük bir hammadde krizine girdiklerinden yeni pazarlara ve hammadde kaynaklarına sahip olmak için emperyalist politikalar izlemeye başlamıştı. Bu politikalar sonucunda Birinci Dünya Savaşı çıktı ve insanlık tarihin görmediği, yaşamadığı acılarla tanıştı. İtilaf Devletlerinin güçlü temsilcileri olan İngiltere ve Fransa’nın Çanakkale’de cephe açma sebepleri: Osmanlı Devletini savaş dışına itip savaşı kısa sürede bitirmek ve bir başka müttefikleri olan Rusya ile bağlantı kurup onlara yardım etmekti” dedi.
Meriç, “Çanakkale savaşları iki kısımdan ibarettir; ilkinde İtilaf Devletleri Çanakkale’yi boğazdan geçerek İstanbul’a ulaşmayı denemiş ve durdurulmuştur. Müttefik donanma o zamana kadar Akdeniz’in gördüğü en güçlü donanma idi. Ayrıca İngilizler denizlerde mağlubiyet yüzü görmemişlerdi. Bunun kendilerine verdiği güven ve mağrurluk inflexible (parçalanmaz), irresistable ( batmaz bükülmez ) gibi isimler taşıyan gemilerine bile yansımıştı. 18 Mart sabahı Çanakkale boğazına giren İngiliz, Fransız donanması Nusret Mayın Gemisinin döşediği mayınlara ve tabyalardan açılan ateşlere mağlup düşmüş, geri çekilmek zorunda kalmışlardır. 18 Marttaki bu geri çekiliş aynı zamanda Çanakkale zaferinin kutlandığı gündür. Savaşın asıl trajik boyutu bundan sonra başlamıştır. Dünya tarihinde o güne kadar yapılan savaşlar arasında en fazla insan kaybı Çanakkale savaşlarının kara muharebelerinde olmuştur. Çanakkale’yi denizden geçemeyeceklerini anlayan İtilaf Devletleri bu kez çıkarma yaparak Yarımadayı ele geçirmeyi planlamışlar, 25 Nisanda başlayan bu harekâtta da başarısız olarak geri çekilmişlerdir. Bu korakor mücadelede Atatürk’ün “Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz Ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir” sözü savaşın neticesi üzerinde etkili olmuştur” diye konuştu.
Çanakkale Savaşlarında 500 bini aşkın insanın hayatını kaybettiğini belirten Meriç; “Çanakkale savaşlarında yarım milyonu aşkın insan hayatını kaybetmiştir. Gelibolu Yarımadasının dar bir bölge olduğu göz önüne alındığında bu kadar insanın nasıl hayatını kaybettiğini anlamak zordur oysa bu dar alanda yoğun ateş altında 10-15 metre mesafedeki mevzilerde iki taraf süngü savaşı da yaparak bir yazı geçirmiştir. Her metre kareye düşen mermi sayısının 4 bin civarında olduğu söylenmektedir ki bu rakam yaşanan cehennem hakkında basit bir fikir vermektedir.
Çanakkale’de ruh maddeyi, toprak tabyalar çelik kaleleri yendi, Çanakkale geçilemedi. Çanakkale savaşlarının sonuçları hem kendi tarihimiz açısından hem de dünya tarihi açısından önemlidir. Bu savaş sömürge durumundaki milletlere örnek olmuş ve onların da bağımsızlık mücadelesine girmesini sağlamıştır. Kuşkusuz Çanakkale savaşlarının kazanılmasında Anafartalar Grup Komutanı olan Mustafa Kemal’in dehası etkili olmuş ve O’nun bu başarısı kurtuluş savaşımızın da kaynağını oluşturmuştur. Çanakkale zaferinin kazanılmasında canlarını hiçe sayarak vatan uğruna şehit olanları rahmetle anıyor saygılar sunuyorum” dedi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından ‘Anzaklı Ömer’ adlı tiyatro oyunu sergilendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘İstiklal Marşı’nı en güzel okuma yarışmasında birinci olan 100. Yıl Zafer İlköğretim Okulu 8. Sınıf Öğrencisi Öznür Acar İstiklal Marşı’nı okudu. Tören slayt gösterisi ve Çanakkale Oratoryosu’nun sunumu ile sona erdi.
Muşun Sesi Gazetesi