Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve İl Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Bayar basın toplantısı düzenleyerek, 30 Mart tarihinde yapılacak seçimlerle ilgili bilgiler verdi.
Bayar gazetecilere yaptığı açıklamada: 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçimleri ile ilgili olarak seçim takvimi başlamıştır. İl Seçim Kurulu Başkanı olarak seçimle ilgili bir takım bilgiler vermek istiyorum. 30 Mart 2014 tarihinde Muş merkez, ilçeleri ile köy ve beldelerinde mahalli idareler seçimi yapılacaktır. Muş merkez, ilçeleri ve beldelerde belediye başkanlığı seçimi köy ve mahallelerde ise muhtarlık seçimleri, il genelinde ise İl Genel Meclisi seçimleri yapılacaktır. Biz il seçim kurulu ve ilçe seçim kurulları olarak seçimlerin hukuk çerçevesinde, adaletli ve dürüst bir şekilde yapılmasından sorumluyuz, seçimlerin adaletli bir şekilde yapılması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Seçimlerin güvenli ve adaletli bir şekilde yapılması için tüm tedbirler alınmıştır. Yüksek seçim kurulu tarafından uygulanan SEÇSİS sistemi son derece güvenli bir sistemdir.
Bu yıl HAVELSAN il yapılaln sözleşme gereğince, sistem yeniden baştan ele alınmış ve güçlendirilmiştir. Sistemin kapasitesi ve güvenliği arttırılmıştır. Dışarıdan bu sisteme ulaşmak kesinlikle mümkün değildir. Oylara müdahale edilmesi mümkün değildir. Türkiye’de seçimler elektronik oylama ile yapılmamaktadır. Bu nedenle sistem üzerinden oylara müdahale edilmesi mümkün değildir.
Her sandıkta 7 kişi görev yapmakta, bunların 5 tanesi son milletvekili seçimlerinde en çok oy alan siyasi parti temsilcilerinden oluşmaktadır. Diğer 2 tanesi ise kamu görevlisi olan memur üyelerdir. Ayrıca sandığın önünde diğer partilerin temsilcileri de gözlemci olarak bulunabilmektedirler. Seçimin işleyişi ile ilgili olarak bilgi vermek gerekir ise, sandık kurulları torbaları alır, sandık kurulu olarak sandığa koyar, kaç zarf, kaç oy pusulası var, tutanağa tek tek işler. Sandığı kapatır ve mühürler. Seçim sırasındaki itirazlara da 7 kişilik sandık kurulu karar verir.
Daha sonra oyları paketleyip mühürleyip torbanın içine koyarlar. Sonuçlar sandığı bulunduğu yere asılır. 7 kişi astıkları ve imzaladıkları tutanağın birer örneğini yanlarına alırlar. Sandık kurulundan bir başkan ve iki üye arkadaşımız ilçe seçim kurullarına gelir. Burada ilçeler tarafından tutulan birleştirme tutanakları YSK’na ulaştırılır. Bugün itibariyle isteyen herkes Yüksek Seçim Kurulu sitesine girmek suretiyle oy kullandığı sandıkta kimin ne kadar oy aldığını görebilir. Ayrıca tutanaklar da internet sitesine konacak. Vatandaş ve siyasi partiler birleştirme tutanağıyla birlikte hangi sandıkta kaç oy aldığını görebilecekler dedi.
SEÇMEN SAYILARI AÇIKLANDI Ahmet Hamdi Bayar seçmen sayılarına değinerek: Muş ilindeki seçmen sayısı: Seçim takvimi çerçevesinde sandık seçmen askı listeleri 10 Ocak ile 23 Ocak 2014 tarihleri arasında askıya çıkacaktır. 23 Ocak’tan sonra sandık seçmen listeleri kesinleştiğinde resmi seçmen sayıları belli olacaktır. Şu andaki verilere göre Muş merkezde seçmen sayısı 49 bin 263, Muş merkeze bağlı belde ve köylerde ise seçmen sayısı 50 bin 627’dir. Şu anki verilere göre Muş merkezde 160 sandık, belde ve köylerde ise 214 sandık olacaktır. Bulanık ilçe merkezindeki seçmen sayısı 13 bin 344, belde ve köylerdeki seçmen sayısı 29 bin 766 olmak üzere toplam 33 bin 110, Malazgirt merkezindeki seçmen sayısı 11 bin 360, belde ve köylerdeki seçmen sayısı 18 bin 033 olmak üzere toplam 29 bin 393, Varto ilçe merkezindeki seçmen sayısı 6 bin 248, belde ve köylerdeki seçmen sayısı 13 bin 822 olmak üzere toplam 20 bin 070, Hasköy ilçe merkezindeki seçmen sayısı 7 bin 001, belde ve köylerdeki seçmen sayısı 7 bin 558 olmak üzere toplam 14 bin 559, Korkut ilçe merkezindeki seçmen sayısı bin 824, belde ve köylerdeki seçmen sayısı 11 bin 937 olmak üzere toplam 13 bin 761’dir dedi.
UYARIDA BULUNDU Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve İl Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Bayar vatandaşlara uyarıda bulunarak: Usule uygun olmayan kayıt değiştirmeler sorumluluk doğurur. Vatandaşlarımız, 10 Ocak ile 23 Ocak 2014 tarihleri arasında sandık seçmen listelerini kontrol ederek, ikamet ettikleri yerden başka yerde kayıtlı iseler kayıtlarını ikamet ettikleri yere aldırabilirler. Ancak usule uygun olmayan kayıt değiştirmeler sorumluluk doğurur. Bir kimsenin oturmadığı bir yere kaydını aldırması yasaktır ve cezai işlem gerektirir.
Bir kişinin birden fazla kaydının olması mümkün değil. Seçmen kütüğünde 18 yaşını dolduran kişi otomatik olarak kayıt olur. Seçmen kütüğünde TC kimlik numarasına göre kayıtlı olduğu adreste ancak bir kez yer alabilir. Seçmen kütüğü tutulurken, mükerrer kontrol açısından 8 bilgi değerlendirmeye esas alınıyor. Ana, baba adı, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğu il gibi, yaş kontrolü yapılıyor. Hükümlü, öğrenci bütün bu bilgiler kontrol edildikten sonra seçmen kütüğü oluşturuluyor. Bu nedenle seçmen kütüğünde bir kişinin birden fazla kaydının olması mümkün değildir.
Ayrıca bu listeler siyasi partilere de verilmektedir. Her seçim döneminde seçmen kütükleri iki kez verilir. Seçmen listeleri siyasi partilere mahalle ve sokak bazında seçmenlerin kontrolünü yapabilmeleri için verilmektedir. Sistem TC vatandaşı olmayan hiçbir kimseye oy kullanması için izin vermemektedir. Bu nedenle TC vatandaşı olmayan hiçbir kimse oy kullanamaz dedi.
Muş Ovası Gazetesi