Skip to main content

Seçimde dikkat edilmesi gerekenler

Muş Haber Fotoğrafı

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için pazar günü sandığa gidecek. TC kimlik numarası olmayanlar nüfus kayıt örneği ile oy kullanabilecek.

29 Martta 48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak.

SAAT UYARISI: Yerel seçimlerin olduğu gün saat karmaşası yaşanma olasılığı çok yüksek. Yaz dönemi nedeniyle saatler bir saat ileri alınacak. Bunu sakın unutmayın!

HANGİ İLLER KAÇTA OY KULLANACAK: Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00, bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

NE İÇİN OY VERECEĞİZ: İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için, köylerde ikamet eden vatandaşlar ise sadece il genel meclisi ve muhtar seçimi için sandığa gidecek.

OY PUSULASI: İl genel meclisi, belediye başkanı ve belediye meclisi seçimlerinde ayrı ayrı birleşik oy pusulaları kullanılacak. Belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üstüne ”Siyasi Partiler” ve bağımsız adaylar varsa ”Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar” ibaresi yazılacak. Belediye başkanı seçimlerine ait birleşik oy pusulalarında bu çizginin altına o partinin aday adı ve soyadları konulacak.

İl genel meclisi ve belediye meclisi seçimlerine ilişkin birleşik oy pusulalarında siyasi parti adaylarının ad ve soyadlarına yer verilmeyecek. Bu oy pusulalarında varsa yalnız bağımsız adayların ad ve soyadları yazılacak.

Belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi seçiminde bağımsız adaylar varsa siyasi parti sütunlarından sonra ayrılan ”Bağımsız Adaylar” sütununa ad ve soyadları yer alacak.

OY VERME İŞLEMİ: Seçmen oyunu, belediye, il genel meclisi, köy ve mahalle seçimleri için ayrı ayrı belirlenmiş sandıklarda kullanacak.

SAATİNDE OY VEREMEZSENİZ: Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy verebilecek. Oy verme günü, YSK’ca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmen varsa sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini toplayıp tespit ettikten sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

KİMLER ÖNCELİKLİ: Gebeler, hastalar ve özürlüler sıra ile bekletilmeden oylarını verecek. Güvenlik görevlileri ve yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek. Yaşlılar ile özürlülere yardım edenlerin de öncelikle oy kullanmalarına izin verilebilecek.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI OLMAYANLAR: Seçmen bilgi kağıdını gösteremeyenler, T.C Kimlik Numarası taşıyan kimlik belgeleri ile oylarını kullanabilecek.

HANGİ PUSULA HANGİ ZARFA KONACAK:

Turuncu: Oy pusulalarından turuncu renkli olanlar il genel meclisi,

Mavi renkli olanlar belediye başkanlığı,

Sarı renkli olanlar belediye meclisi,

Bu oylar oy pusulası ile aynı renkteki zarflara konacak… Belediye seçimlerinde mavi, il genel meclisi üyelikleri seçiminde turuncu, mahalle ve köy seçimlerinde mor renkli oy zarfları kullanılacak.

MUHTAR İÇİN NASIL OY VERİLECEK: Muhtar adayının adının yazılı olduğu oy pusulaları, YSK’ca hazırlanan çift mühürlü mor renkli zarfa konularak oy sandığına atılacak.

PARMAK BOYAMA YOK, T.C KİMLİK NUMARASI ŞART:

Seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek, T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeyle oy kullanma zorunluluğu getirildi. Bu nedenle vatandaşlar, üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı veya T.C Kimlik Numarası bulunan resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, sarı basın kartı, askeri kimlikler ve hologramlı öğrenci kimlikleri gibi belgelerle de oy kullanabilecek.

Üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeye sahip olmayan vatandaşlar ise nüfus dairelerinden aldıkları ”nüfus kayıt örneği”ni geçerli kimlikleriyle birlikte ibraz etmeleri halinde oy verebilecek.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI: Seçimlerin sağlıklı ve düzenli şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla YSK’ca belirlenen yasaklara göre, yarın sabah saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.

HABER YASAK: Seçim günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ancak radyolarda YSK tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek, saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, isterse yayın yasaklarını saat 21.00’den önce de kaldırabilecek.

Radyo ve televizyon kuruluşları oy verme gününden önceki 24 saat içinde her türlü haber, röportaj gibi program veya reklam yoluyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla siyasi bir partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek yayınlarda bulunulamayacak.

 

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri