Skip to main content

Polonyalıların amacı işbirliği

Muş Haber Fotoğrafı

Polonya Büyükelçi Müsteşarlığı Ticaret ve Yatırım Geliştirme Yetkilisi Michal Mierzwa, Polonya ile Türkiye arasından ticari işbirliğinin artması gerektiğini belirtti.
Muş Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret eden Polonya Büyükelçi Müsteşarlığı Ticaret ve Yatırım Geliştirme Yetkilisi Michal Mierzwa, Muş’taki yatırım alanları ve yatırımcılar hakkında bilgiler aldı.

Polonya Büyükelçi Müsteşarlığı Ticaret ve Yatırım Geliştirme Yetkilisi Michal Mierzwa, MTSO Başkanı Şihmus Sinecem’i ziyaret etti. Polonya ve Türkiye arasından ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için Türkiye’deki illeri ziyaret ettiğini belirten Michal Mierzwa, gezinin startını ilk olarak Doğu Anadolu Bölgesi’nden verdiğini kaydetti. Edindiği bilgileri Polonya’daki işadamlarına sunacaklarını dile getiren Michal Mierzwa, tek amaçlarının iki ülke arasındaki sınırlı olan ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi olduğunu vurguladı.

Muş’taki işadamlarının Polonya’da yatırım yapmaları, Polonya’daki işadamlarının da burada yatırım yapmasını amaçladıklarını söyleyen Michal Mierzwa; “Bizim öncelikli amacımız ziyaret ettiğimiz bölgelerde incelemeler yapmak ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ile tanışmaktı. Aynı zamanda biz Polonya’daki pazarla ilgili bilgi vermek için ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Biz Polonyalı işadamlarının gelip burada yatırım yapmalarına karar veremeyiz. Bizim asıl amacımız size orayı tanıtmak, onları buraya getirip sizinle tanıştırmak, Polonya’daki işadamlarını buralarla ilgili bilgilendirmek. Bizim yatırımlara karar vermek gibi bir yetkimiz yok. Yatırımların gelişmesi, iki ülkenin ekonomik çıkarlarına uygun olarak devam edeceğini düşünüyorum. Muş’taki işadamlarını Polonya’da yatırım yapmaları kadar Polonya’daki işadamlarının da burada yatırım yapmasını amaçlıyoruz. Geçmiş dönemde Polonyalı işadamları gelip buralarda yatırım yapsaydı, buradaki işadamları da gidip Polonya’da yatırım yapmış olsaydı zaten böyle bir toplantı yapmanın gereği de kalmazdı ve zaten bu işi benim yerime birileri de olurdu. Fakat bu işbirliğinin bu kadar sınırlı olması bizi rahatsız ediyor. Dolayısıyla bu işbirliğinin gelişmesini istiyoruz. Bizden daha fazla işadamı buraya gelsin, sizden daha fazla işadamı oraya gitsin. Sizden ne kadar çok işadamı oraya giderse, bizden ne kadar çok işadamı buraya gelirse bizim ekonomik ilişkilerimiz gelişmiş olur, bu bir anlamda iki ülkenin de çıkarlarına olur. Bu ziyaretimizi Muş’taki firmalar ile Polonya’daki firmalar arasında oluşabilecek muhtemel işbirliğinin ilk adımı olarak değerlendirilmeli” dedi.

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin gelişmesi halinde diğer AB ülkelerine ortak yatırım yapılabileceğini ifade eden Michal Mierzwa; “Biz Avrupa Birliği’ne üye bir ülkeyiz, aynı zamanda Türkiye’nin üyelik yolunda olduğunu biliyoruz. Eğer bu üyelik yolunda bu tür adımları birlikte atmazsak bu pazar bizim rakiplerimiz tarafından bozulacak, dolayısıyla iki ülkenin de zararına olacak. Ülkelerimiz arasında zaten sürekli ilişkilerimiz oluyor ama buradaki en önemli eksiğimiz ekonomik ilişkilerimizi birlikte geliştirememiş olmamızdan kaynaklanıyor. Bu açığı kapatmamız gerekiyor, bu açığı kapattıktan sonra ortak olarak diğer ülkelere de yönelebiliriz” dedi.

MTSO Başkanı Şihmus Sinecem de; “İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin gelişmesi bizleri de sevindirir. Türkiye’de özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’ne yatırımın teşvik edilmesi için çeşitli imkanlar sunulmuştur. SSK, vergi, elektrik giderlerine yaklaşık yüzde 50 indirim uygulanıyor, ayrıca yatırım yapacak olanlara da yer tahsisi yapılmaktadır. Türkiye’de şu anda en cazip yer Doğu Anadolu Bölgesidir. Muş’ta da çok güzel imkanlar sunulmaktadır. Organize Sanayi Bölgemiz tamamlanmış, altyapısı hazır. Henüz el değmemiş yeraltı zenginliklerimiz bulunmaktadır. Polonyalı işadamlarının bu konuları iyi değerlendirmelerini arzuluyoruz” diye konuştu.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri