Muş Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özaslan, ilde patates ekim alanının gün geçtikçe arttığını belirterek, bu ürünle gelen hastalıklarla ilgili olarak çiftçilerin bilgilendirildiğini açıkladı. Muş’ta son zamanlarda artan patates ekimiyle ilgili olarak açıklama yapan Muş Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özaslan, Çöğürlü, Bozbulut ve bazı köylerde önemli miktarda patates yetiştiriciliğinin yapılmaya başladığını kaydetti.
2005 yılı istatistiklerine göre, ilde patates ekim alanının 100 dekar olduğu ve dekar başına bin 320 kilogram patates elde edildiğini söyleyen Özaslan, “Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan çiftçi eğitimleri ve kontroller neticesinde kentte kontrollü ve sertifikalı tohum kullanımını teşvik edilmektedir. Patates hastalık ve zararlılarına karşı çiftçilere gerekli eğitim verilmektedir. Ekim döneminde nemetod ve patates kanserine karşı toprak analizleri yapılmakta hasat dönemindeyse numuneler alınarak ilgili araştırma kuruluşlarına gönderilip, ürün hastalık analizi yapılmaktadır. Tarımsal üretimde uygun teknik ve teknoloji kullanımını sağlanarak üretimi artırmak ve kaliteli ürün elde etmek amacıyla çiftçi kayıt sistemine kayıtlı arazilerde sertifikalı patates tohumu kullanan çiftçilere, 20 YTL destek ödemesi yapılmaktadır” dedi. Patatesin, tahıllardan sonra insan beslenmesinde önemli bir paya sahip olduğunu belirten Özaslan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Patates, ucuzluğu, birim alandan fazla verim sağlanması, besin değerinin yüksek oluşu, sindirim kolaylığı ve her çeşit iklimde yetiştiği için hemen hemen bütün dünya milletleri tarafından yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Patates yumruları yüzde 20-30 civarında nişasta, yüzde 2 civarında protein, B1, B2 ve C vitaminleriyle bazı mineral maddeleri içermektedir. Bütün bu özellikleriyle beslenmede önemli bir gıda kaynağıdır. Ülkede patates üretimi hemen her ilde yapılmaktadır. 2002 yılı Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre, patates üretimi 5 milyon ton civarındadır. Ülkemizde üretimin yoğun olarak yapıldığı iller Niğde, Nevşehir, İzmir, Bolu ve Afyonkarahisar’dır. Patates üretiminin yüzde 13’ü tohumluk olarak ayrılmakta, yüzde 16’sı patates üreten işletmelerde aile içi tüketime tahsis edilmekte, yüzde 3’ü hayvan beslenmesinde kullanılmakta, kalan yüzde 68’i ise pazara arz edilmektedir. Fakat son yıllarda ülkemizde iç karantinaya tabii patateste hastalıklar görülmesi nedeniyle bu illerin bazı köylerinde patates ekimi tamamıyla yasaklanmıştır. Dolayısıyla, ülkemizde patates ekim alanları daralmaktadır.”
NULL