Yağmurdan ıslanan otların çürüme yapmaması için alınacak önlemler ise Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçiye bilgilendiriliyor.
Mevsim itibariyle köylerde ve mezralarda ot hasadı başladı. Son on günden buyana yoğun bir şekilde yapılan ot kesimlerini yağmur vurdu. Otların tarlada patosu beklemesi nedeniyle yağmur ot balyalarını ıslattı. Islanma nedeniyle ise oluşa bilecek küflenmeye karşı çiftçinin bir an önce önlem alması gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü ise otlarda küflenmeyi en aza indire bilmek için yoğun bir çaba içine girdi. Köylerde tarım personeli otların havalandırılarak küflenmeye karşı önlem alına bileceğini uygulamalı olarak çiftçiye öğretiyor.
BU YIL HASAT BOLDU
Köylerde otları ıslanan vatandaş kendi çaba ve bilgisi ile otlarını kurutmaya çalıyor. Çiftçiler “bu yıl otumuz çok boldu. hayvanlarımız yaylar da otun bol olması nedeniyle gezmeye bile ihtiyaç duymuyor. Buda sütün bol olmasına neden oluyor. Fakat hasadını yaptığımız otlarımız tehlikede. Bu otlar küflenme yaparsa hiçbir işe yaramaz. Bunun için önlem almaya çalışıyoruz. Otlarımızı küflenmeden saman haline getire bilirsek korkulacak bir şey kalmıyor. Fakat otlar küflenirse o zaman önümüzdeki yıl saman fiyatları yine taban yapacaktır” diye konuştular.
ALINABİLECEK ÖNLEMLER SINIRLI
Tarım İl Müdürlüğü personelleri köy köy gezerek alına bilecek sınırlı önlemleri çiftçilere anlatıyorlar. Müdürlük çalışanları köydeki çiftçilere otlarını ters çevirerek kurutmalarını, kurutmadan pataso vermemeleri konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Otun ıslak saman halinde depoya veya başka bir yere konulduğunda daha çok küf yapacağı çiftçilere anlatılıyor.
Muş Ovası Gazetesi