Okulun sular altında kaldığı köyde öğrenciler evde eğitim görecek
Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Olurdere Köyü sakinleri Alpaslan I Barajı’nın havzasının yükselmesiyle birlikte evlerini boşaltmaya başlarken, Devlet Su İşleri (DSİ) Van Bölge Müdürlüğü’nün belirlediği kamulaştırma bedeline de itiraz ettiler. Köylüler devletin kendilerine bir yerleşim birimini oluşturması istediler.
Tapulu ve sorunsuz olduğu halde köyde hiçbir vatandaşın yapılarının parasını almadığını iddia eden Köy Muhtarı Maşallah Hasdemir, Bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasını ve evlerine bu heyetin kamulaştırma bedeli biçmesini istedi.
Hasdemir “Sular köyümüzün içine kadar dayandı. Vatandaşlarımız mağdur. DSİ Van Bölge Müdürlüğü’nün yapılarımız için bize verdikleri fiyatları köylü olarak kabul etmeme kararı aldık. Okçular ve Hoşgeldi köylerine bize biçilen kamulaştırma bedelinin üzerinde bir fiyat verildi. Bir heyet gelsin incelemelerde bulunsun gerçek bilirkişiler bir fiyat çıkarsın. Yoksa zorla dayatmayla, “Bak su köyünüze girdi, bunu kabul edin ve çıkın” demek hiçbir mantığa uymuyor. Hem pazarlığın köyümüze su geldiği bir dönemde yapılması da düşündürücüdür. Mağduriyetlerimiz gittikçe artmaya devam ediyor. Kimi evlere metrekaresini 80 lira bile diyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu insanların emeğinin bedeli olmamalı. Bırakın emeği sulara gömecekleri geçmişlerinin bile bedeli olamaz. Devlet Su İşleri Van Bölge Müdürlüğü, beton harman ev 195 TL, ahır için 123 TL ve yeni yapılan yapılarda ise yüzde 45 kırım vermektedir. Köylü olarak bunu kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.
Okulun su altında kalması sebebiyle Köyde eğitime bir haftadan beri ara verildiğini belirten Muhtar Hoşdemir, “Çocuklarımızın eğitimi aksamaması için köyün yüksek kesimde bulunan bir evi tahsis ederek bugün itibariyle 170 çocuğumuza orada eğitim verilecektir. Bu evde verilen eğitimin ne kadar isabetli olacak? Ama okulumuz su altında kalması sebebiyle bir hafta ara verildikten sonra zorunlu olarak bu evi tahsis ettik” dedi.
Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, köyde kendileri tarafından bir ev tahsis edildiğini geçici olarak 15-20 gün öğrencilere orada ders verileceğini ve önümüzdeki eğitim öğretim yılında Köye yerleşim birimi tahsis edildiği taktirde okul yaptıracaklarını aksi halde öğrencilerin mağdur olmamaları için Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına yerleştireceklerini söyledi. Muş`un Sesi Gazetesi