Muş Ovasından geçen irili ufaklı akarsuların tarım arazilerini her geçen gün yuttuğu ve Muş Ovasının ciddi bir erozyon tehdidi ile karşı karşıya olduğu belirtildi.
Türkiye’nin en büyük ovası olan 84 bin hektarlık Muş Ovası’nda erozyon sebebiyle tarıma dayalı arazilerin yok olduğu bildirildi. Ormanların bilinçsiz tahrip edilmesi ve akarsu kenarlarının ağaçlandırılmaması sebebiyle gün geçtikçe çoraklaşan Muş Ovası’nda tarım arazileri büyük ölçüde heba oluyor. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde dağlardan akan suların, ovadan geçen Murat ile Karasu nehirlerinin yanı sıra Çar Çayı, Arak Çayı, Abdulbahar Deresi ve Soğurman Deresi’nin yataklarını her geçen gün genişletmesiyle tarım arazilerinin büyük zarar gördüğü vurgulandı.
Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan uzmanlar, tarım arazilerinin önemsenmesi gerektiğini vurgulayarak, 1980’li yıllarda Muş genelinde 120 bin hektar ormanlık alan bulunurken, günümüzde bu rakam 76 bin hektara düşmüştür. Tarım alanlarının yok olmasının sebebi ise ormanlık alanların az olması nedeniyle ilkbahar mevsiminde kar sularıyla birlikte yüksek kesimlerden gelen taş ve toprak yığınlarının dere yataklarını taşırmasıdır. Dere yatakları her geçen gün genişlerken, bu durum karşısında tarıma dayalı araziler yok olmakla karşı karşıyadır diye konuştular.
Uzmanlar, vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi ve Muş Ovası içinden geçen dere kenarlarının ağaçlandırılması gerektiğini sözlerine eklediler.
Muş Manşet Gazetesi