Muş Alparslan Üniversitesine yerleşen öğrencilerin e-devlet üzerinden 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında kayıt işlemlerini yapabilecekleri belirtilen açıklamada: Üniversitemize şahsen başvurarak kesin kayıt yaptıracak öğrencilerden istenen belgeler: 1) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi. (Ya da noter onaylı fotokopisi) 2) ÖSYS sonuç belgesi veya internet çıktısı. 3) Nüfus cüzdanı fotokopisi, (onaysız). 4) 1994 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için, askerlik şubelerinden alınacak bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlik yönünden bir sakınca olmadığına dair belge, ayrıca ÖSYS ile yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversitemiz tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinden görülebilecektir. 5) Son altı ay içinde çekilmiş 4.5×6 cm boyutunda 6 adet fotoğraf. 6) Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümüne kayıt yaptıracak öğrencilerin; tam teşekküllü resmi bir hastaneden, eğitim süresince ve daha sonrasında bu mesleği yürütmeyi engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını belgeleyen sağlık raporu denildi. Kesin Kayıtlar Şartları Üniversiteye kesin kayıt yaptıracak olan öğrencilerin dikkat etmesi gerek hususlarla ilgili açıklamada: a) Adayların kayıt için bizzat başvurmaları (elektronik kayıt hariç) gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz. b) Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. c) Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz. d) Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez. e) Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir. f) Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.
ÖSYS Kılavuzlarında yer alan yükseköğretim programlarında aynı anda örgün iki ön lisans veya iki lisans programına kayıt yaptırılamayacağına ve eğitime devam edilemeyeceğine ilişkin 19/12/2013 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul kararı uyarınca, durumları bu açıklamaya uyan adaylar halen kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumundan ilişiklerini kesmedikleri takdirde yeni yerleştirildikleri yükseköğretim programına kayıt yaptıramazlar. Söz konusu kararlar öğrencilerin ÖSYS tercih ve yerleştirmelerinde herhangi bir programa yerleştirilmesine engel değildir. Durumları aşağıdaki bentlerden birine uyan adaylar için uygulanmak üzere; a) 1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümlerine ve bu konuda Millî Savunma Bakanlığınca yayınlanan prensip emirlerine göre askerlik hizmetlerini erteletme hakkını kaybedenler, b) İki veya üç yıllık bir yükseköğretim programını bitirmiş olup dört yıldan daha az süreli bir başka yükseköğretim programına girmek isteyenlerden askerliğini yapmamış olanlar (İki veya üç yıl süreli bir yükseköğretim programından mezun olup askerliğini yapmamış olan adaylar, dört yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programına girmek için 2016-ÖSYS´ye başvurabilirler.), c) Dört yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programını bitirmiş olanlardan askerliğini yapmamış olan adaylar 2016-ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmeleri durumunda bu adayların kayıtları yapılacaktır Ancak, bu durumdaki adayların askerlikleri tecil edilmiş ise askerlik tecil sürelerinin bitimine kadar kayıt hakkı kazandıkları programda eğitime devam edebilecek, tecil sürelerinin sona ermesi hâlinde askerlik erteleme haklarını kaybettiklerinden bu durumdaki adayların kayıtları dondurularak, askerlik hizmetlerini yaptıktan sonra eğitime devam edebileceklerdir ifadelerine yer verildi. Kayıtlar, 08.30–16.30 Saatleri Arasında Yapılacak Konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: Kayıt işlemini elektronik ortamda yapan öğrenciler elektronik kayıt ekranında veya üniversitenin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gelecekler ve duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabileceklerdir. Kayıtlar, Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu için belirlenen tarihler arasında saat, 08.30–16.30 saatleri arasında yapılacaktır.
Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 30 Aralık 2016 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.
Zorunlu ortak yabancı dil dersleri için Muafiyet sınavları 30 Eylül 2016 tarihinde yapılacaktır. Daha önce yükseköğretim kurumlarında başarmış olduğunuz dersler için en geç 07 Ekim 2016 tarihine kadar muafiyet talebinde bulunabilirsiniz. Başvuru yapmak için dilekçe ile başarmış olduğunuz dersleri gösteren onaylı transkript ve ders içeriklerini ilgili Fakülte/YO/MYO´lara başvurmanız gerekmektedir.
Muş Ovası Gazetesi