MŞÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan konferansın açılış konuşmasını, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç yaptı.
Herkesin başta kendi kişiliğiyle kavgalı olmaya zorlandığını belirten İnanç,
“Konuşamadık, içimize attık. İçimizi çürüttük. Sonuçta galip geldik. Kendi köklerine sahip çıkan, devamı için çalışan bir nesiliz” dedi.
Konferansa katılan Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Türkiye tarihinin perde arkasını, dinleyenlerle paylaştı.
Doğan, şöyle konuştu:
“Osmanlı’nın zayıflayıp, batının güçlenmeye başlamasıyla, coğrafyamızda mağlubiyet ideolojisi de başladı. Mağlubiyet ideolojisinin mantığı, ‘batıya ne kadar benzersek, o kadar başarılı oluruz’ anlayışıdır. 18. yüzyıl itibariyle yapılan modernleşme hareketleri, aslında batıyı taklitten ibarettir. Buna
‘taklitçi modernleşme’ de diyebiliriz. Milli mücadele de, zafer kazanılıncaya kadar dini zeminde sürdü. Ankara’daki Türkiye Büyük Millet Meclisi dini törenle açıldı. Milli mücadele böyle bir dini fikir zemininde kazanıldı. Lozan’dan sonraysa, bu zemin terkedildi.”
Bu mağlubiyet ideolojisinin 1980’lere kadar sürdüğünü savunan Doğan, 80’lerde, Turgut Özal’ın alışılmışın dışına çıktığını, dışa açılma, ufukları genişletme hamlesinde bulunduğunu söyledi.
Doğan, “Turgut Özal’dan sonra, tekrar mağlubiyet ideolojisine döndük. 1000 yıl sürmesi planlanıyordu. 10 yıl sürdü. Halk 2007’de oylarıyla bir daha geri gelmeyecek şekilde mağlubiyet ideolojisinin üstesinden geldi” dedi.
Konferansa Rektör İnanç, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Müftüsü Hasan Atlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ekrem Atalan, öğrenciler ve çok sayıda akademik personel katıldı.
Konferansta, Doğan’a, Rektör İnanç tarafından plaket verildi.
Anadolu Ajansı