İlahiyat Buluşmaları kapsamında Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans salonunda Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fehrullah Terkan İslam Felsefesinde Din-Felsefe İlişkisi Uzlaşma mı Çatışma mı? adlı konferans verdi.
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat yaptığı açılış konuşmasında Din ile Felsefeyi birbiriyle çatıştırmadan, Din ile Felsefenin uzlaştırarak birbiriyle anlaşması gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat konuşmasının ardından Prof. Dr. Fehrullah Terkana bir plaket taktim etti.
Daha sonra konferansını vermek için kürsüye çıkan Prof. Dr. Fehrullah Terkan, söyleyeceği şeylerin akademik tespitlerden ibaret olduğunu vurguladı.
İslam Felsefesinin kişiler tarafından hatalı anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Fehrullah Terkan, İslam Felsefesinin içerisinde hem din hem Felsefe kavramı geçiyor. Bazı insanlar İslam Felsefesi derken İslamın Felsefesi anlıyorlar. Bu hem tanımın ortaya çıkışı hem de tarihsel anlam itibariyle tamamen yanlıştır. dedi.
İSLAMIN İLK YILLARINDA FELSEFE YOKTUR
İslamın ilk yıllarında Felsefenin olmadığını ifade eden Prof. Dr. Fehrullah Terkan, İslamın ilk yıllarında dinin, peygamber açısından başka bir fonksiyonu olduğunu ve insanların 21 yyda karşılaşıldığı gibi varoluşsal sorgulamaların içerisine girmediklerini, girseler dahi peygamberin getirdiği öğretilerin bu soruların cevaplanması için yeterli olduğunu vurguladı.
Müslümanların çok erken dönemde değişik kültürlerle tanıştıklarını ve bu kültürlerden farklı bilgiler tahsil etmeleri sonucu yeni alanlara ilgi duyduklarını söyleyen Prof. Dr. Fehrullah Terkan, Müslümanların farklı kültürlerden etkilenmelerinin sebebi kendi hayatlarını kolaylaştıracağı düşüncesiydi. Tıpla, siyasetle, astronomiyle, coğrafya ile ilgili kitaplar bulunurdu. Müslümanlar bunları tahsil etmek istemişlerdi. Tahsil etmek isterken bir toplumsal hareket şeklide değil, belirli bir kısım, yani araştırmayı sevenler tarafından bu bilgiler tahsil edilmeye başlanmıştır. İlerleyen zamanlarda bu durum İslami yönetimlerde bir devlet politikası haline gelmiştir. Bu süreçle birlikte artık felsefeye de yönelmeler başlıyor dedi.
Dikkatle dinlenen konferans soru ve cevapların ardından sona erdi.
Muş Manşet Gazetesi