Skip to main content

Milletvekili Çelik’ten soru önergesi

Muş Haber Fotoğrafı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, Alanya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutsakların aranması ile ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağın cevaplamasını istediği bir soru önergesi verdi.

Milletvekili Çelik soru önergesinde, Alanya L Tipi Cezaevi, Antalya L Tipi Cezaevi ve İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde kadın tutsaklara ince-derin arama adı altında çıplak arama dayatılarak, zorla genital bölgeler kontrol edildiğine yönelik bilgiler basına yansımıştır. Tutuklu ve hükümler ile görüşen avukatın beyanına göre Alanya L Tipi Cezaevi, Antalya L Tipi Cezaevi ve İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde cezaevlerine ilk kez giren tutuklulara özellikle yapılıyor. Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nden İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen kadın müvekkilinin cezaevi girişinde zorla çıplak arama uygulamasına tabi tutulduğunu, arama sırasında insanlık dışı uygulamaların yapıldığını vurgulayarak, Müvekkilim zorla soyulduktan sonra ıkınması istenmiş, ardından da genital bölgesinde zorla ince arama yapılmıştır. Antalya ve İzmir Şakran cezaevlerinde aynı uygulamaların tutsak ailelerine de uygulandığını, Özellikle Antalya cezaevlerinde çocuklarını görmeye gelen kadınlar iç çamaşırlarına kadara aranıyor şeklindedir dedi.

Çıplak arama uygulaması, insanlık onurunu kırıcı ve aşağılayıcı muameledir diyen Çelik, Anayasanın 17. maddesi kimseye işkence ve eziyet yapılamaz, kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan muameleye tabii tutulamaz şeklindedir. Yine Anayasanın 90. Maddesi ise, usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir ve temel hak ve özgürlükler söz konusu olduğunda, kanun ile uluslararası sözleşme arasında bir uyuşmazlık çıkması durumunda uluslararası sözleşme hükümleri esas alınır şeklindedir. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden biri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), çıplak arama ile ilgili kararlarını AİHSnin 3. maddesinde düzenlenen işkence, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele yasağı ve 8. maddesinde düzenlenen özel hayatın ve aile hayatının korunması haklarını gözeterek vermiştir ifadelerini kullandı.

Milletvekili Çelik, Bakan Bozdağa şu soruları yöneltti: Yukarıda belirtiğimiz konuya ilişkin Bakanlığınıza intikal etmiş çıplak arama yapıldığı gerekçesi ile herhangi bir başvuru var mıdır? Başvuru yapılmış ise kaç tutuklu ve hükümlü şikayet başvurusunda bulunmuştur? Alanya L Tipi Cezaevi, Antalya L Tipi Cezaevi ve İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin çıplak arama uygulamasına tabi tutulma gerekçesi nedir? Çıplak arama uygulamasını sistematik bir şekilde uygulayan cezaevi idaresi hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Soruşturma hangi aşamadadır? Tutuklu ve hükümlülere SEGBİS sistemini kabul etme dayatması var mıdır? SEGBİS sistemini kabul etmeyen tutuklu ve hükümlülere yönelik çıplak arama uygulaması yapılmakta mıdır? Çıplak arama gibi onur kırıcı hak ihlallerinin önlenmesi adına Bakanlığınızca ne tür tedbirler alınmaktadır? Türkiyenin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerce çıplak arama insanlık onuruna aykırı olduğu halde Türkiye cezaevlerinde hala bu uygulamanın devam etmesinin gerekçesi nedir?

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri