Kış mevsiminin etkisini iyice hissettirdiği bu günlerde, insanlar vücut dirençlerini artırmak amacıyla aktarlara akın etmeye devam ediyor.
Fırat Demir Kent Haber
Muş’ta kışa hazırlıklarını tamamlayan aktarlarda, yağışlarla birlikte satışlarda artış gözlemleniyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalığa karşı faydalı olduğu düşünülen bitkisel ürünlere olan vatandaş ilgisi her geçen gün artıyor. Aktarlar, artan ilgi karşısında piyasaya katkılı sahte ürünlerin çıkabileceği konusunda vatandaşları uyarmakta ve güvendikleri, bilindik yerlerden alışveriş yapmalarını önermektedir.
Uzun yıllardır aktarlık yapan Melih Bingöl, içerisinde katkı bulunan ürünlerden uzak durmanın önemine vurgu yaparak, “Müşterilerimiz bunlara nasıl dikkat edecekler? Bu hileler gözle ayırt edilemez. Ancak lezzetlerinden, tatlarından anlayabilirler. İnsanlar alışverişe çıktıklarında güvendikleri yerlerden alışveriş yapmalılar. Müşteriler, ürünün imalat noktalarını sorgulamalı, Bakanlık onayı olduğunu kontrol etmelidir. Kafalarına takılan herhangi bir şey olduğunda satıcıdan mutlaka bilgi istemelidirler. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak, sahte ürünlere maruz kalmamak için yapacakları en iyi şey, güvendikleri baharat satıcılarından alışveriş yapmaktır” dedi.
Özellikle kış mevsiminin etkisini artırdığı bu günlerde satışların da arttığını ifade eden Bingöl, “Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde yoğun talep görüyoruz. Yüzyıllardan beri aktarlık işini sürdürüyoruz. Biz, hastalıkların teşhisinin ve tedavisinin kesinlikle modern tıbbın işi olduğunu söyleriz. Teşhis ve tedavi tamamen tıbba aittir, biz ise doğal ürünlerle gıda takviyesi yaparız. Günümüzde kullanılan ilaçlar, bu doğal ilaçların sentetikleşmiş halidir. Birçok bitkinin insan sağlığı üzerindeki etkileri bellidir. Örneğin, soğuk algınlığına iyi geldiği söylenen çay gibi ürünleri öneriyoruz. Birçok sağlık uzmanı da bitkisel çözümleri tercih ediyor. Özellikle, kendi istekleri doğrultusunda bitkileri karıştırarak önerilerde bulunan birçok hekimimiz var” dedi.
Kış aylarında özellikle ıhlamur, zencefil, zerdeçal, nar çiçeği ve kuşburnu gibi ürünlere vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Bingöl, “Kış aylarının vazgeçilmezleri olan ıhlamur, zencefil, zerdeçal, nar çiçeği ve kuşburnu gibi ürünlere şu anda büyük talep var ve bazen ürün bulmak zor olabiliyor. İlaçlar, çoğu zaman insanların ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Bu doğal bitkiler, özellikle farenjit ve öksürük gibi hastalıklarda etkilidir. 1988 yılından beri bu işi yapıyorum ve gerçekten böyle bir talep beklemiyordum. Halkımız bu konuda bilinçlendi ve doğal ürünlere yönelmeye başladı. Muş ilinde bu kadar büyük bir talep olacağını tahmin etmiyordum. Bu durumu, insanların doğal ürünlere geri dönüşü olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.