Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2013 yılında başlatılan kırsalda kadın çiftçi desteklemeleri, ilimizde de büyük bir hızla devam ediyor.
İl Özel İdaresi´nin ve Muş Valiliği´nin de destekleriyle ekonomik anlamda büyüyen kadın çiftçiler, aile ekonomisine ciddi katkılar sunuyorlar. Hem anne hem eş hem de işçi olmanın zorluğuna rağmen vefa simgesi olan kadınlar, devlet desteklemeleriyle ürettikleri ürünleri pazarlayarak önemli bir gelir elde ediyorlar. İl Özel İdaresi ve Muş Valiliği´nin de katkılarıyla 2013 yılından bu yana kadın çiftçilere destek verdiklerini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Gündoğdu, çilek bahçesi ve kapya biber yetiştiriciliği alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Gündoğdu, kadın çiftçilere ürün, malzeme ve danışmanlık destekleri verdiklerini, ürünlerin yetişme ve pazarlanma sürecinde çiftçinin daima yanında olduklarını vurguladı.
Gündoğdu konuşmasında: Kırsalda yaşayan kadın çiftçilerimize yönelik 2013 yılında 8 dönümde toplamda 11 çiftçiye, 2014 yılında yine 8 dönümde toplam 11 çiftçiye çilek bahçesi kurduk. 2015 yılında ise 23,5 dönümde 37 çiftçimize çilek bahçesi kurduk. Bu üretim çalışmalarının her safhasında kadın çiftçilerimize teknik destek verdik. İnşallah ilimizi çilekle özdeşleştireceğiz. Yani çilek deyince Muş akla gelecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bu konuda gereken çabayı göstermeye devam edeceğiz. Bu yıl ilimizde farklı bir ürün denemesi yapmak istedik. Bu yıl kaypa biberi ilimizin Çöğürlü Köyü´nde denemesini yapmaya başladık. Yaptığımız tüm destekleme ve takipler sonucunda ürünün yetişme dönemi gayet iyi gidiyor. İnşallah önümüzdeki yıl itibariyle sebzecilikle uğraşan kadın çiftçilerimize tavsiyelerde bulunup gereken desteği vereceğiz.
Bizim kurum olarak kadın çiftçilerimizi desteklememizin nedeni; biliyorsunuz kadın çiftçilerimiz genel olarak sebzecilik alanında çalışmaktalar. Onların kendi kazançlarını elde etmeleri ve aile ekonomisine katkı sağlamaları için desteklemelerde bulunuyoruz ifadelerini kullandı.
Çilekten 4 Bin TL Kazanç Sağladım Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü´nden almış olduğu desteklemeyle çilek bahçesi kurduğunu ifade eden Gülpaşa Göçmen, bu yıl çilekten 4 bin TL para kazandığını belirtti. Daha önce mısır ve fasulye yetiştirdiğini ancak kar elde edemediğini belirten Göçmen, devlet desteklemeleriyle daha modern bir tarım uygulamasına geçtiklerini vurguladı. Kadın olarak evin yanı sıra tarlada da sürekli çalıştıklarını ifade eden Göçmen, kendi paralarını kazanıyor olmalarından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Bölge kadınlarının genel olarak maddi bağımsızlıklarının olmadığını sözlerine ekleyen Göçmen, yetkililere desteklerinden dolayı teşekkür etti. 4 yıldan bu yana tarım desteklemeleriyle çiftçilik yapan Çöğürlü Köyü´nden Nejla Yeşilyayla ise bu yıl çilek yetiştiriciliğinin yanı sıra kapya biberi yetiştirmeye başladığını da belirtti.
Yeşilyayla, 4 yıl boyunca yetiştirdiği çilekleri satarak önemli bir gelir elde ettiğini de vurguladı. Bir başka kadın çiftçi Saime Yeşilyayla da artık kendi parasını kazanıyor olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Yeşilyayla, bugüne kadar kendilerine verilen destekten dolayı ilgililere teşekkür ederken kadınlara yönelik bu projelerin devam etmesini istediğini sözlerine ekledi.
Muş Ovası Gazetesi