Kırsal kesimlerde kendiliğinden yetişen doğal bitkileri toplayan işsiz gençler, şehir merkezinde sattıkları bu bitkilerden kısa bir süre de olsa geçimlerini temin ediyorlar. Dağlarda kendiliğinden yetişen bitkileri toplayıp satarak para kazanmaya çalışan vatandaşlar, bir ay gibi kısa bir sürüde olsa işlerinin olmasının ve para kazanmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Dağlarda kendiliğinden yetişen bitkilerin satışı bir sektör halini almaya başladı. Karların erimesi ile birlikte dağlardan toplanan, uçkun, kenger, mantar, jağ ve gari adı verilen bitkiler işsiz vatandaşların ekmek kapısı oldu.
İlkbahar mevsiminde dağlarda yetişen doğal bitkileri toplayıp satarak geçimlerini sağlamaya çalışan ve çoğunluğunu işsiz vatandaşların oluşturduğu satıcıların yüzü gülüyor. İlkbahar mevsiminde yaklaşık bir ay süre ile dağlardan ot toplayıp satarak para kazanmaya çalışan vatandaşların işlerinde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Dağlardan toplanarak şehirde satılan bitkiler, adeta bir sektör haline gelirken, vatandaşlarda şifalı oldukları bilinen bitkilere büyük rağbet gösteriyorlar.
İlkbahar mevsiminde sürekli olarak dağlardan topladıkları bitkileri satarak para kazanmaya çalıştıklarını söyleyerek, “Karların erimesi ile birlikte dağlarda şifalı bitkiler çıkmaya başlar. Bizlerde bu bitkileri toplayarak şehirde satıyoruz. Mantar 18 YTL, Uçkun 4 YTL, kenger 2 YTL ve gari 2 YTL’den satılıyor. Bitki satışı bizim için oldukça güzel bir. Ama zaman kısa olduğu için kötü. Tüm işimiz bir ay içerisinde bitiyor. Gönül daha uzun süre olmasını isterdi ama mümkün değil. Bir ay içerisinde ne kadar çok çalışırsak o kadar fazla kazanıyoruz. Genelde guruplar halinde çalışıyoruz. Bir ayda olsa iş bulup çalışmak güzel” dedi.
Muşun Sesi Gazetesi