Büro Emekçileri Sendikası Muş İl Temsilcisi Zahir Aktaş, hükümet tarafından Emekçileri enflasyona ezdirmedik yalanına devam edildiğini söyledi.
Büro Emekçileri Sendikası Muş İl Temsilcisi Zahir Aktaş, yaptığı yazılı basın açıklamasında hükümeti topa tuttu. 2015 bütçesinin sunum metninin açıklanmasında temel tüketim maddeleri ile emekçilerin satın alma gücünün açıklanmaya çalışıldığını ve emekçilerle alay edildiğini ifade eden Zahir Aktaş, TBMMde hem emekli olarak gözüküp, hem de çalışan 400 civarındaki vekilin son olarak yapılan yüzde 9,5 oranında zamdan sonra maaşları 23 bin 200 liraya Cumhurbaşkanının maaşı ise 3 bin 800 lira artışla yılbaşı itibariyle 43 bin 750 liraya çıkarılmaktadır. Kamu emekçilerine sıra gelince Maliye Bakanı tarafından toplusözleşmede Memur Sen ile anlaştıkları gerekçesi ile 2014 yılı için enflasyon farkının kesinlikle verilmeyeceği ifade edilerek, kamu emekçilerine ocak ayında verilen 123 TL ile yetinmeleri dayatılmaktadır. Hem kamu emekçilerini enflasyona ezdirmedik yalanı için bütçe sunumunda sayfalarca yer vereceksin, hem de 2014 yılı için enflasyon farkı yok diyeceksin dedi.
AKP İLE MEMUR- SENİN TOPLU SÖZLEŞME OYUNUNU BOZACAĞIZ
2014 yılında kamu emekçilerinin maaş artışlarının enflasyon oranının altında kaldığının da tescili olan bu ifadeye karşı bir kez daha ifade ettiklerini söyleyen Aktaş, Türkiye tarihinde ilk kez temmuz ayında maaş zammı verilmemesine karşı, BES olarak Temmuzda Zam Yoksa Eylem Var şiarıyla yarım gün iş bırakarak Türkiyenin her yerinde alanlara çıktık. Bütçe süreci başlarken işyerlerimizden topladığımız binlerce dilekçeyi TBMMye sunarak, ek zam talebimizi bir kez daha ortaya koyduk. 2013te Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesiyle birlikte 1 Ocak 2014te kamu emekçilerine ödenen ve ortalama yüzde 6ya denk gelen net 123 liralık maaş zammı, daha yılın ilk yarısında açıklanan enflasyon rakamlarının altında kalmıştır. İki milyonu aşkın kamu emekçisi, Memur Senin 2014 yılı için enflasyon farkı talep etmemesi nedeniyle mağdur edilmiştir. Maaşlara ve ek ödemelere tarihte ilk defa enflasyon farkı yansıtılmamıştır. Yüksek enflasyon ve artan oranlı vergi dilimi tarifesi nedeniyle satın alma gücümüz belirgin bir şekilde azalmış bulunmaktadır dedi.
Aktaş açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü; Büro Emekçileri Sendikası olarak özellikle, 2012 yılında çıkarılan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin birçok iş kolunda emekçilerin ikramiye, iyileştirme mantığıyla ödenen ücretler, fazla çalışma ücreti vb. ödemelerin kaldırılmasının yarattığı gelir kayıplarına karşı bir çok eylem yaptık. En son emekçiler adına bu taleplerimizi içeren ve 2014 yılı enflasyon farkının ödenmesi için genel merkezimiz on bin dilekçeyi TBMMye teslim etti. Bir çok kurumda yaşanan siyasi kadrolaşma, haksız terfi ve atamalar, mobbing uygulamaları devam etmektedir. Türkiye İş Kurumu emekçileri arasında yaratılan suni ayrım ve ücret adaletsizlikleri, İş ve Meslek Danışmanı kadrosunda görev yapan 4 binin üzerinde çalışanın iş güvencesine kavuşturulmaları karşılığında ortaya çıkan gelir kayıpları halen karşılanabilmiş değildir. Torba yasa ile çıkarılan bazı alacakların yeniden yapılandırılması özellikle SGK birimlerinde zaten yoğun olan iş yükünü arttırmış olup bu yoğunluğun üç yıl boyunca devam edeceği ortadadır. Bu konuda sendikamızın talebi oldukça net olmasına rağmen, Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayan fazla mesai uygulaması SGK emekçilerine dayatılmaktadır. 2015 yılı bütçesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanmıştır. İşkolumuzda bulunan kurumların bütçelerinin görüşüldüğü günlerde taleplerimizi ifade etmek üzere komisyon üyelerine emekçilerin taleplerini içeren dilekçeler fakslayacağız.
Muş Manşet Gazetesi