Skip to main content

Hırsızlığa karşı tedbirler..

Muş Haber Fotoğrafı

İl Emniyet Müdürlüğü, İl’de gerçekleşen hırsızlık olayları ve hırsızlık olaylarına karşı alınacak tedbirler ile ilgili olarak basın açıklaması yaptı. İl Emniyet Müdürlüğü, İl’de, daha huzurlu ve güvenli bir yaşam sürebilmek için Emniyet Müdürlüğü olarak tedbirlerin artırıldığına dikkat çekere, yaptığı basın açıklamasında; “2007 yılının ilk 6 aylık dön8eminde ikametten hırsızlık müracaatı 69 iken 01 Ocak 2008 ile 30.06.2008 tarihleri arasında il merkezinde toplam 56 adet ikametten hırsızlık olayı gerçekleşmiş ve yaklaşık yüzde 20’lik bir düşüş kaydedilmiştir. 2007 yılı ilk 6 ayında 79 adet işyerinde hırsızlık olayı gerçekleşmişken 2008 yılı ilk 6 ayında 36 adet işyerinde hırsızlık müracaatı alınmış ve yüzde 50’lik bir düşüş gerçekleşmiştir. 30 Haziran 2008 Pazartesi günü ile 7 Temmuz 2008 Pazartesi günleri arasındaki bir Haftalık periyotta 3 adet ikametten hırsızlık, 1 adet işyerinden hırsızlık, 3 adet kamu kurumundan hırsızlık, 1 adet açıktan hırsızlık olayları gerçekleşmiş, bu olaylarla ilgili yakalanan toplam 11 kişi adli mercilere sevk edilmiştir. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlarımızın tatile çıkmaları, yaylalara, bağ evlerine veya şehir dışına gitmeleri ya da başka sebeplerle ikametlerinden ayrılmaları sebebiyle hırsızlık olaylarında artışlar gözlenebileceği değerlendirilmektedir. Muş İl Emniyet Müdürlüğü olarak gündüz saatlerinde gerçekleşebilecek hırsızlık olayları ile ilgili site yöneticileri ve sakinleri ile sürekli görüşülmekte vatandaşlarımızın alması gereken tedbirler koordine ile iletilmektedir. Yine bu görüşmelerimiz ikametleri etrafında tanımadıkları ve şüphelendikleri kişilere kapılarını açmamaları dilenci, bohçacı gibi kapılarına gelen kişilerle ilgili mutlaka 155 Polis İmdat telefonlarına bilgi vermeleri konularında vatandaşı bilinçlendirme çalışmaları sürdürülmektedir. Yine komşu Kollama Projesi kapsamında sitelerde toplantılar yapılmakta vatandaşın ikametlerinden ayrılmaları durumunda komşuları ile irtibata geçmeleri ve olabilecek hırsızlık olaylarının, olmadan önüne geçilebilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Yukarıda izah edilen sebeplerle vatandaşlarımızın bilinçli hareket etmeleri amacıyla almış oldukları tedbirler gözden geçirmeleri; evden işyerinde ve otodan hırsızlık olaylarına karşı alabilecekleri tedbirler aşağıya çıkartılmıştır.

EVDEN HIRSIZLIK OLAYLARINA KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER:
1) Evden çıkmadan önce mutlaka kapı ve pencerelerinizi kontrol ediniz; Açık ise kapatınız, dalgınlıkla kapı üzerinde anahtar unutmayın ve anahtarınızı paspasın altına bırakmayınız.

2) Evden uzun süreli ayrılacaksanız veya tatile çıkacaksanız komşunuza ne zaman döneceğinizi, gideceğiniz yerin adres ve telefonunu bırakınız.

3) Evinizden uzun süreli ayrıldığınızda değerli eşya ve mücevherlerinizi güvendiğiniz birisine veya yanınıza alınız, yada banka kasasına bırakınız.

4) Kısa süreli bile olsa komşunuza gittiğinizde mutlaka kapınızı kilitleyiniz,

5) Akşam dışarıya çıktığınızda 3-5 saat sonra dönecekseniz, evinizin ışıklarından bazılarını, televizyon veya radyonuzu açık bırakınız.

6) Evden ayrıldığınızda kapının önüne birkaç çift ayakkabı bırakınız.

7) Seyyar satıcı, pazarlamacı, dilenci, falcı, bohçacı, temizlikçi, tamirci veya çeşitli bahanelerle evinize girmek isteyenleri eve almayınız.

8) Evinizin zili çalınıp tanımadığınız birisini soran, şüpheli şahısları eşkali ile birlikte hemen Polise bildiriniz.

9) Apartman giriş kapısını sürekli kapalı tutunuz.

10) Apartman giriş kapısı ziline basıldığında, zili çalanı tanımıyorsanız kapı otomatiğine basmayınız.

11) Kapı zili çaldığında mercek deliğinden bakınız. Tanımadığınız birisi veya şüpheli bir durum varsa kapıyı açmadan eşkalini polise bildiriniz.

12) Hırsızlar gündüzleri genelde kapıları sert bir cisimle kırarak evlere girerler. Kapı kırılma gürültüsü duyduğunuzda komşunuzun kapısını kontrol ediniz.

13) Kapınız çelik kapı bile olsa levye, kriko vb. aletlerle zorlanıp eve girilebileceğini unutmayınız.

14) Özellikle yaz aylarında zemin kat ve birinci katta oturuyorsanız pencere ve balkon kapılarını açık bırakmayınız. Eğer açık bırakmak zorundaysanız para, altın, cep telefonu gibi kıymetli eşyalarınızı evinizin gelişi güzel yerlerine bırakmayınız.

15) Pencereleri tornavida gibi aletlerle hırsızların birkaç saniyede açtıklarını unutmayınız.

16) Zemin kat, birinci kat veya hırsızın girebileceği yükseklikteki pencere ve balkon kapılarına demir parmaklık yaptırınız.

17) Çatı katlarındaki banyo, tuvalet pencerelerinden ve havalandırma boşluklarından hırsızın eve girilebileceğini unutmayınız.

18) Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayınız. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen Polise bildiriniz. Evinizdeki küçük çelik para kasalarını evinizin gizli bir yerine monte ederek saklayınız.

19) Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayınız.

20) Tatile gittiğinizde veya uzun süreli evinizden ayrıldığınızda posta kutunuzun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız. Hırsızlar öncelikle posta kutusu evrakla dolu (elektrik, su faturası vb.) olan daireleri seçerler.

21) Hırsızların her türlü çelik kasayı murç, matkap vb. aletlerle rahatlıkla açabildiklerin unutmayınız.

22) Mümkünse kapınıza çift emniyetli kilit sistemi yaptırınız.

23) Evinizin etrafında şüpheli birisini gördüğünüzde 155 Polis İmdat telefonuna veya en yakın Polis Merkezine bildiriniz.

24) Büyük sitelerde özel güvenlik görevlileri tutunuz.

25) Evinizin etrafını ışıklandırınız.

26) Hırsızlığa karşı evinizde bulunan kıymetli eşyaları sigorta ettiriniz.

27) Evinize alarm sistemi kurdurunuz.

28) Tüm bunlara rağmen evinizde hırsızlık meydana gelmişse telaşlanmayınız. Hiçbir şeye dokunmadan 155 Polis İmdat telefonuna veya en yakın Polis Merkezine bildiriniz.

İŞYERİNDEN HIRSIZLIK OLAYLARINA KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER:

1) İşyerinizin pencerelerine mutlaka demir korkuluk yaptırınız. İşyerinizden ayrılmadan önce pencereleri kapatmayı unutmayınız.

2) İşyerinizi kapatırken kapıyı mutlaka kilitleyiniz.

3) İşyerinizin kepenk kilitlerini sert bir cisimle kırılabileceğini ve duvarların delinebileceği unutmayınız.

4) Büyük iş merkezlerinde veya hanlarda iş yeriniz varsa, hırsızların gündüzden içeride kalıp gece hırsızlık yapabileceklerini unutmayınız. Saklanabilecekleri yerleri bekçi veya özel güvenlik görevlilerine kontrol ettiriniz.

5) İşyerinizden çok kısa süreli ayrıldığınızda bile kapınızı mutlaka kilitleyin veya içeride bir yakınınızı bırakınız.

6) İşyerlerine çatı katlarından girilebileceğini unutmayınız. Çatı katlarındaki kapı ve pencereleri sürekli kilitli tutunuz.

7) Telefonla sizi maliyeci vs. gibi komşunuzun işyerine çağıran şahıslara itibar etmeyiniz. Gitmeniz gerekiyorsa kapınızı mutlaka kilitleyip gidiniz.

8) İşe alacağınız şahısları önceden iyice araştırınız. Özellikle yabancı uyruklu şahıslara daha çok dikkat ediniz.

9) Çalışma saatleri dışında çelik para kasalarında para ve ziynet eşyası bulundurmayınız. Hırsızların her türlü çelik para kasalarını murç, matkap vb. aletlerle rahatlıkla açabildiklerini unutmayınız.

10) İşyeri komşularınızla birlikte bekçi veya özel güvenlik görevlisi tutunuz.

11) Şüphelendiğiniz kişileri 155 Polis imdat telefonuna bildiriniz

12) Tanımadığınız kişilerden veya seyyar satıcılardan faturasız saat, cep telefonu, müzik seti gibi eşyalar satın almayınız.

13) İşyerinizi hırsızlığa karşı sigorta ettiriniz.

14) İşyerinize alarm sistemi ve güvenlik kamerası taktırınız.

15) Her şeye rağmen işyerinizde hırsızlık olmuşsa telaşlanmayınız. Hiçbir şeye dokunmadan 155 Polis İmdat telefonuna veya en yakın Polis Merkezine bildiriniz.

 

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri